Продължавам със споделянето на наблюденията :D
Втора сутрин камината е с все още съществуващи и горящи слабо дърва. Демек резултат наистина има, а не е само самозалъгване

При напълнена камина - гарантирано 7 часово горене и поддържане на температурата :D (е, накрая вече пада под 40 градуса по моя термометър

За тези 7 часа горенето е използвало между половин и един литър вода. Снощи свързах и старата ми система към водата. Днес смятам да направя тръбна система в активната част на камината, за да имам по-голямо изпарение.
Реално десетина минути след зареждането с дърва и затварянето на вратата започва само тлеене с малко нормални пламъци, доста синьо-лилавичкави пламъци и жар по почти целия обем на сложените дърва. Като цяло бих го определил като тлеене по цялата повърхност.
Ето снимка в такъв момент, но от нея твърдо не се придобива представа. Дори и добрите матрици на апарати нямат способностите на човешкото око. И тъй като съм си едно голямо дете и винаги гледам да се забавлявам, удавих една кутийка ОК на Кадуцеус в съда с водата, която отива за изпарение

След около пет минути нещата в камината се промениха :D Появиха се високи видими пламъци. Видими, видими, ама на снимката се оказа, че не са толкова видими

На предишните снимки излизаха пламъци, по-големи отколкото ги виждам аз ( става въпрос за жълтите ), а пък синкавите никак не излизаха.
Но да си продължа де. :D След поставянето на ОК във водата, пламъците в камината останаха в долната си част сини, а нагоре се променяха на дълги и жълти. В действителност пламъците, които се виждат на снимката продължават поне по още 20, 30 см, а и са повече. Затова си мислех, че ще излязат на снимка. ...Ама само така си мислех

Приятен и хубав ден ви пожелавам! :D