caduceus написаCOLON
Филипе,
ти като имаш котел/камина с парно на дърва според мен трябва да копаеш към мембраната чудо на руснаците с водния газ, само че с постоянно захранване с вода примерно през желязна тръба. Тяхната технология е за печки и еднократно наливане на вода в паницата, а на теб ти трябва нещо по-така и като гледам, ти си подходящия човек за това - дето има хем разбиране, хем майсторлък по железата, хем съответната полза от икономията на дърва и време за зареждане. Ако не се сещаш /май сме говорили/ и ти е интересно, да пусна линкове? Топлоизаторът ти да не е това :D
Поздрави
Хе-хе-хе-хе-хе...
Аз я направих руската конструкция по моделите в руския нет още през януари. Системата работи перфектно. Резултата? До момента, в който сложих мембраната в печката, горях каменни въглища в студените дни, щото иначе дървата трудно вдигаха повече от 60 градуса, а на мен ми трябва температура 75-80 градуса. Щом сложих мембраната, веднага спрях да ползвам въглища. Т.е. за времето от януари до края на март спестих 300 килограма въглища! :P :P :P
Какво става в печката с чудо-мембраната? Променя се плазмата на огъня. Той става плътен с преобладаващ виолетов и приоритетно син цвят, както пламъка на пропан бутана. Газовете на току що внесеното дърво се запалват аламинут с небесносин цвят. Поради по-високата плътност на газовете имаме възпламеняване при напълно затворена клапа на кюнеца и повишаване на температурата в камерата на водната риза до стойности 70 градуса и нагоре, зависи от времето навън; при по-студено дърпа повече и се налага да затварям освен горната клапа и дупките на чекмеджето, иначе водата има склонност да заври. И най-важното, поради по-пълното изгаряне на газовете, димът е много по-малко, съответно се отлагат по-малко сажди даже още в камерата, за кюнците и комина да не говорим; чистя печката вече не на две, а на три седмици. Дървата горят по-дълго време от нормалното.
Обаче, мембраната има и съществен недостатък. За да може да се загрява нормално водата в нея и за да се изпарява в повече я поставих в чекмеджето на печката непосредствено под чугунената скара. Малко трудно се обслужва и на вечер горя не повече от 0,5 литра вода. Тъкмо затова направих модификация, която работи от две седмици и нещо. Извадих тухлата от камерата, която се намира между скарата и вратата. На нейно място изработих метална кутия, в която има подредени железни стружки. Водата я подавам от пластмасово шише с капкомер от медицинска система през медна тръба, която вкарах през дупка в предната част на печката, непосредствено под вратата и над чекмеджето - място бол, директно върху стружките в кутията. Така на вечер мога да изгоря, и изгарям, около литър вода. Единственият недостатък на тази система е, че ако е ниска температурата в камерата, водата не може своевременно да се изпари и в един момент започва да прелива в чекмеджето и надолу, т.е. трябва да се внимава с регулацията на подаването на водата. Много е важно горния капак на кутията да се изработи достатъчно голям, че да може да покрива поне половин сантиметър от скарата, за да имаме подаване на водните пари непосредствено на жлебовете на скарата. Ако този капак се изработи така, че не покрива скарата, отворът му се запушва с пепел и парата трудно си намира път до плазмата на огъня.
Много бих искал да ви демонстрирам със снимки, но ще почакате другият месец, когато се върне фотоапаратът ми от ремонт.
Същото нещо, но много по-добро е направил един приятел от града ни. Той подава водата в котлето си с тръба ДИРЕКТНО ОТ ВОДОПОРОВОДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ. Направил е следното: тръба от водопровода до печката; електроклапан, който е вързан с термодатчик за помпата на системата, който включва подаването на водата при температури на водата над 45 градуса; противовъзвратен клапан, защото изпарението на водата е толкова силно, че налягането на парата започва да връща пара обратно; медна тръба до вътрешността на камерата, която влиза в квадратна конструкция от 10-12 мм квадрат, изработен от тръби; и върху квадрата заварена нафтова дюза от двигател на трактор. Тръбния квадрат е поставен непосредствено в жарта, и когато му се подаде вода, тя веднага започва да се изпарява, излиза през дюзата под налягане, и се възпламенява с небесносин пламък. Интересното е, че се получава изгаряне на парата, придружено със силен шум, все едно гори пропан бутанова или бензинова горелка; т.е. имаме елементарна конструкция НА ВОДНА ГОРЕЛКА в котле на твърдо гориво, която автоматично подава и спира водата в зависимост от температурата на водата. Човекът ми е казвал, че гори с 1/3 по-малко дърва и също като мен е изключил въглищата. Единственият недостатък, поне за мен, е шумът, свързан с изгарянето на парата, която излиза през дюзата под налягане.