Независимо отопление

BUTTON_POST_REPLY
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Независимо отопление

Мнение от Philip »

За колите - оптимизатори. :D
За хората - енергетизатори. :D
А нещо за топлото? :idea: :?: :lol:
Да поразнищим и подобрим някоя и друга система, а? ;)
Наблюдавам - анализирам - променям.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Re: Независимо отопление

Мнение от icrow »

В момента се трудя над нещо, като индукционен котел. Не е независим (за сега), но ще е в няколко пъти по икономичен от всички видове отопление! Надявам се до началото на другата седмица да съм го сглобил и за 220В и ще пусна снимки и разяснения, ако има интерес. За сега максималната мощност на 110В му е 1700Вт в режим на подтопляне на водата, като на входа влиза 16 градуса вода, а на изхода излиза 36 градуса. Това е за да докара водата в работна температура, след което ще работи с не повече от 500Вт в режим на поддържане. Това става въпрос за двуетажна къща със четри помещения и коридор. Сега му слагам още елементи, за да може да работи на 220В. И понеже притежава не малка индуктивност може да се вкара и в резонанс, при което консумацията може да падне драстично.
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026
Регистриран наCOLON Нед Окт 28, 2012 6:11 pm

Мнение от caduceus »

Успех! И аз правя печка духалка /малко по-особена естествено :) / , по план трябва със 100 вата вкодна мощност да извади над 1000-1200 топлинна, като на втора степен ще е по две на това. Размерите и са колкото на стандартна духалка или малко по-големи. Разбира се, има и оргонно умножаване на температурните разлики от малкия нагревател ;)
Вероятно ще стане към Нова година, защото преди нея има още два проекта. Идеята е да изхвърлим климатиците като недостатъчно ефективни и обемни /за нормалните печки на ток въобще да не говорим, те са съвсем неефективна технология/, да може лесно да се пренася в сак. Основното е да е елементарна за употреба и се ползва лесно от всеки пенсионер, майка с деца или студент. Цената ще е около тази на обикновен ел. радиатор. Ако се комбинира със слънчев електропанел направо става независимо топло, без връзка с енергото :)
Работете, тоя народ нас чака да го стоплим и му спестим пари от отопление и транспорт :D
Поздрави!

ПП
Да добавя още към споменатите оптимизатори и енергизатори: за околната среда - хармонизатори, за геопатогенните зони - неутрализатори, а за водата - активатори :D
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Да винаги на някой се чака! :lol: Другия ми проект забравих да кажа е конвекторен радятор, който ще харчи около 50Вт, но там ползвам само преобразуване на енергията. Ще интересно да се види как си впрегнал оргона, ако не е тайна разбира се :D
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

Хахаха :lol:
Вярно, че има и хармонизатори, и неутрализатори, и активатори.
И засега сме пак "обичайните заподозрени" :lol:
Наскоро и аз смятам, че ще пусна някой топлоизатор :lol: :lol: :lol:
Наблюдавам - анализирам - променям.
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026
Регистриран наCOLON Нед Окт 28, 2012 6:11 pm

Мнение от caduceus »

Айкроу,
засега само знам на теория ефекта и съм проверил само някои данни от източника, че са верни. Като изкарам наистина нещо реално, тогава ще кажа защото сега е още на ниво полукьорфишек- полуготово изделие :) Утре пускам първа серия от новите ми неутрализатори на геопатогенни зони и почвам проекта за пренасяне на структурна информация на неутрален носител с цел матрициране на флуиди. Демек как въздухът да стане в даден обем и времеви отрязък подобен на газово гориво :D или т.нар автотермия по оргонната методика. Производство на оргонна пара чрез сухи устройства /два варианта към момента/, без механични движещи се части или захранване ;)
Филипе,
ти като имаш котел/камина с парно на дърва според мен трябва да копаеш към мембраната чудо на руснаците с водния газ, само че с постоянно захранване с вода примерно през желязна тръба. Тяхната технология е за печки и еднократно наливане на вода в паницата, а на теб ти трябва нещо по-така и като гледам, ти си подходящия човек за това - дето има хем разбиране, хем майсторлък по железата, хем съответната полза от икономията на дърва и време за зареждане. Ако не се сещаш /май сме говорили/ и ти е интересно, да пусна линкове? Топлоизаторът ти да не е това :D

Поздрави
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

То и аз съм на дърва. Печка с водна риза, но уникалния чар на хамалогията и всички съпътстващи мръсотии мисля да си ги спестя от тук на татък, а и непрекъснатото дежурене за поддържането и пък ми е още по омразно. Да не говорим, че през ноща, като загасне и сутринта е студено вече и не можеш да станеш. Отоплението на дърва вече не е никак евтино. Единственото за което ме е яд е,че оганя дава един несравним уют, та дори и предаден чрез радяторите. Има голяма разлика в усещането. Сами може да се сетите защо ;)
Та така или иначе парното на дърва не може без ток да работи и пак ще съм токозависим :D Реших да се задълбоча в варянтите с ток. Един познат ми прави UPS с голям оловен акумулатор от кола, който да може да ми държи поне 4 часа системата (тук много често гасят особено зимата) А най важното, което повечето хора пропускат е, че много по икономично е да поддържаш топлина и къщата да се затопля, от колкото да пускат ударно, отоплението, когато се приберат, което с дървата няма как да се случи, освен ако не разполагаш с човек който да мята по дърво от време на време! :lol:
xaumana
МненияCOLON 29
Регистриран наCOLON Сря Окт 16, 2013 9:23 am

Мнение от xaumana »

Philip написаCOLONЗа колите - оптимизатори. :D
За хората - енергетизатори. :D
А нещо за топлото? :idea: :?: :lol:
Да поразнищим и подобрим някоя и друга система, а? ;)
От много време ми е мерак да се запозная по-потробно със сонично-резонансния бързовар на Питър Дейви (Peter Davey), но така и не е останало време все още, за да се заровя.
Това е видео-репортаж за нещото от февруари 2008ма. Поне в моята лична класация, това за сега ми е най-добрия вариант за отопление чрез вода :)

Убеден съм, че Шаубергер (който виждам тук има много почиатели) все някъде имаше някакъв патент за топло. И то тъкмо за топлото, което "се свива и слиза надолу", вместо да се разширява и да се качва нагоре - това би било най-функционално предвид съвременната назадничава жилищна архитектура. И все пак... чрез архитектурни промени на жилищата не би имало никаква нужда от уреди за отопление или охлаждане. За жалост все още живеем в света, в който живеем :/

Разглеждайки тръбите, който много добре си репликирал (поздравления за майсторството :) ) се сещам, че едни спирални нагреватели, с форма на рог, биха имали функцията на духалка без перката - въздухът сам ще си създаде топлинна циркулация около тях (представям си ги изправени..). Но пък това едва ли би било подобрение откъм енергоразхода.. просто биха затопляли по-бързо от радиаторни ребра, и може би по-бързо от духалка.
smsi-h
МненияCOLON 287
Регистриран наCOLON Пон Сеп 09, 2013 5:37 pm

Мнение от smsi-h »

caduceus написаCOLON Филипе,
ти като имаш котел/камина с парно на дърва според мен трябва да копаеш към мембраната чудо на руснаците с водния газ, само че с постоянно захранване с вода примерно през желязна тръба. Тяхната технология е за печки и еднократно наливане на вода в паницата, а на теб ти трябва нещо по-така и като гледам, ти си подходящия човек за това - дето има хем разбиране, хем майсторлък по железата, хем съответната полза от икономията на дърва и време за зареждане. Ако не се сещаш /май сме говорили/ и ти е интересно, да пусна линкове? Топлоизаторът ти да не е това :D

Поздрави
Хе-хе-хе-хе-хе... :lol: :lol: :lol:

Аз я направих руската конструкция по моделите в руския нет още през януари. Системата работи перфектно. Резултата? До момента, в който сложих мембраната в печката, горях каменни въглища в студените дни, щото иначе дървата трудно вдигаха повече от 60 градуса, а на мен ми трябва температура 75-80 градуса. Щом сложих мембраната, веднага спрях да ползвам въглища. Т.е. за времето от януари до края на март спестих 300 килограма въглища! :P :P :P
Какво става в печката с чудо-мембраната? Променя се плазмата на огъня. Той става плътен с преобладаващ виолетов и приоритетно син цвят, както пламъка на пропан бутана. Газовете на току що внесеното дърво се запалват аламинут с небесносин цвят. Поради по-високата плътност на газовете имаме възпламеняване при напълно затворена клапа на кюнеца и повишаване на температурата в камерата на водната риза до стойности 70 градуса и нагоре, зависи от времето навън; при по-студено дърпа повече и се налага да затварям освен горната клапа и дупките на чекмеджето, иначе водата има склонност да заври. И най-важното, поради по-пълното изгаряне на газовете, димът е много по-малко, съответно се отлагат по-малко сажди даже още в камерата, за кюнците и комина да не говорим; чистя печката вече не на две, а на три седмици. Дървата горят по-дълго време от нормалното.

Обаче, мембраната има и съществен недостатък. За да може да се загрява нормално водата в нея и за да се изпарява в повече я поставих в чекмеджето на печката непосредствено под чугунената скара. Малко трудно се обслужва и на вечер горя не повече от 0,5 литра вода. Тъкмо затова направих модификация, която работи от две седмици и нещо. Извадих тухлата от камерата, която се намира между скарата и вратата. На нейно място изработих метална кутия, в която има подредени железни стружки. Водата я подавам от пластмасово шише с капкомер от медицинска система през медна тръба, която вкарах през дупка в предната част на печката, непосредствено под вратата и над чекмеджето - място бол, директно върху стружките в кутията. Така на вечер мога да изгоря, и изгарям, около литър вода. Единственият недостатък на тази система е, че ако е ниска температурата в камерата, водата не може своевременно да се изпари и в един момент започва да прелива в чекмеджето и надолу, т.е. трябва да се внимава с регулацията на подаването на водата. Много е важно горния капак на кутията да се изработи достатъчно голям, че да може да покрива поне половин сантиметър от скарата, за да имаме подаване на водните пари непосредствено на жлебовете на скарата. Ако този капак се изработи така, че не покрива скарата, отворът му се запушва с пепел и парата трудно си намира път до плазмата на огъня.
Много бих искал да ви демонстрирам със снимки, но ще почакате другият месец, когато се върне фотоапаратът ми от ремонт.

Същото нещо, но много по-добро е направил един приятел от града ни. Той подава водата в котлето си с тръба ДИРЕКТНО ОТ ВОДОПОРОВОДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ. Направил е следното: тръба от водопровода до печката; електроклапан, който е вързан с термодатчик за помпата на системата, който включва подаването на водата при температури на водата над 45 градуса; противовъзвратен клапан, защото изпарението на водата е толкова силно, че налягането на парата започва да връща пара обратно; медна тръба до вътрешността на камерата, която влиза в квадратна конструкция от 10-12 мм квадрат, изработен от тръби; и върху квадрата заварена нафтова дюза от двигател на трактор. Тръбния квадрат е поставен непосредствено в жарта, и когато му се подаде вода, тя веднага започва да се изпарява, излиза през дюзата под налягане, и се възпламенява с небесносин пламък. Интересното е, че се получава изгаряне на парата, придружено със силен шум, все едно гори пропан бутанова или бензинова горелка; т.е. имаме елементарна конструкция НА ВОДНА ГОРЕЛКА в котле на твърдо гориво, която автоматично подава и спира водата в зависимост от температурата на водата. Човекът ми е казвал, че гори с 1/3 по-малко дърва и също като мен е изключил въглищата. Единственият недостатък, поне за мен, е шумът, свързан с изгарянето на парата, която излиза през дюзата под налягане.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

smsi-h, за какво ти е толкова висока температура? Подгряваш бойлер ли? Това ако се докоснеш до радятора ще е доста неприятно.
BUTTON_POST_REPLY