тук ще дам малко подробности за автотермичната технология на проф. Е.И.Андреев и колегите му, както и едно мое различно тълкуване на дадените в литературата данни. Както вероятно се сещате, няма логика да се дават публично достатъчно данни за свободно повторение на такова уникално устройство като въздушния оптимизатор на Андреев /занапред ще го наричам ВОА за по-лесно/. Купищата теория в книгите на професора не водят пряко до успешни репликации - затова не е известно нито руснаците, нито някой друг досега да е постигнал успех и да кара с 1-1,5 л/100 км бензин колата си, както е направил екипът на професор Андреев през 2001-2002 г на Лада 2105 и 2106

Има някои частично успешни реплики, като тази на колегата Gogo55, админ на форума http://www.gogobg.net /вижте темата "Автотермия" във форума ми, която е прехвърлена от форума на Гого за информация/, но тя не може да се смята според мен за директно повторение на оптимизатора на Андреев по следните причини:
1. Колегата е направил модел на ВОА, като е ползвал магнити от стари харддискове и оловни съчми. Никъде в книгите на проф. Андреев не е дадена такава конструкция, а само се споменава че има магнити в определена подредба /но самарий-кобалтови/, както и катализатор във вид на порьозна маса - направен от метализирани топчета, които по някои допълнителни данни са стъклени/.
2. Колегата е ползвал и пара от самоделна парооразуваща инсталация, направена от медна тръба от климатик, усукана на генерацията и шише вода. Парата е влизала във въздушния колектор след като се нагреят изпускателните тръби. Резултатът при карбураторната му Лада Ока е бил разход на около 40% вода и 60% бензин /спрямо същото количество от само бензин преди модването/, при намаляване на мощността на ДВГ. Обръщам внимание, че при оригиналния ВОА никъде не се ползва пара и това е съвсем излишно. Вкарването на пара в двигателя отплесва конструкцията към съвсем друг ефект, познат от много реплики при карбураторни автомобили както по света, така и в България. Известно е, че при вкарване на пара в карбураторен бензинов ДВГ /двигател с вътрешно горене/ се получава икономия до 40% без всякакви ВОА, усилване на искрата на свещите и прочие подобрения. В собствения форум на колегата има такъв пример с Фолксваген Бийтъл от стария, оригинален модел - но той може би не иска да си отвори очите и да види истината, че ефектът който е постигнал няма нищо общо с автотермията, а е повторение на вече известни неща. На второ място, при автотермичен режим би трябвало да има не намаление на мощността, а увеличението и до два пъти спрямо номиналната. Това е изрично посочено от проф. Андреев в книгите му и още един път доказва, че ефектът при Ладата на колегата Гого55 е друг и няма нищо общо с автотермията.
3. Да, писано е в книгите на професора, че температурата и повишената влажност на въздуха допринасят за започването на автотермичния режим. Но говорим само за минимално ниво на влажност, а не пара. Това са различни неща.
4. Аз минах по същия път и попаднах на същата заблуда като колегата - но осъзнах след преки тестове, че олово не трябва да се ползва - то е разрушително за работата на двигателя и води до проблеми от най-различен характер. Конкретно при мен, се наложи смяната на почти половината части на ДВГ на колата ми, след използването на вариант на ВОА с олово. Така ясно и на практика видях, че посоката за постигане на работеща реплика на ВОА е съвсем друга.
5. От друга страна, магнитите в репликата не трябва да са от харддискове. Те са с променливи полюси на една пластина и не отговарят на изискванията, видни от двете патентовани и работещи схеми на ВОА на проф. Андреев, произведени в ограничени количества през 2001-2002 г. Калпавото и бюджетно изпълнение винаги е водело до лоши резултати - както е казал народът, евтиното си е евтино

6. Какво е положението в момента с тази технология при мене? В момента имам направени две реплики на оригиналния ВОА, които естествено търпят допълнително подобряване. Не броя още две изхвърлени на боклука. Бюджетът на проекта вероятно ще надхвърли 5000 лв, включително и тестов автомобил, но какво да се прави - от пръдня боя не става, както е казал народът. Трябва да се работи и да се влагат средства, ако искаме да имаме успех. Така е във всичко в тоя живот, за съжаление не става с приказки и стара слава.
7. Целта на цялото занятие е да се направи ВОА за нормален съвременен автомобил - инжекторен, с газова уредба или дизелов. Това не е постигнато нито от проф. Андреев с неговите излезли вече практически от употреба карбураторни Лади, нито от някой друг. Колегата Гого55 също се е опитвал да го стори по неговия си начин с модерни коли, но не е успял. Аз възнамерявам да го направя - на база на моето разбиране. Все пак технологията е доста подобна на тази при оптимизаторите ми и е в основата си оргонна, т.е. ползваща концентрация на жизнена енергия. ВОА всъщност е концентраторно-разпределителен филтър за зареждане на въздуха с оргон и отслабване на междумолекулните му връзки, което позволява да се работи с хомогенна и преобеднена горивна смес. Не случайно проф. Андреев казва, че процесът е електринна алхимия и въздухът придобива качествата на гориво при минимално участие на горивото като един вид "закваска", а не основен компонент. А оргон и електринен газ /по терминологията на професора/ всъщност е едно и също - и който разбере това, му става много ясно за какво иде реч

Поздрави