Соларен панел за отопление от кенове за бира.

Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Соларен панел за отопление от кенове за бира.

Мнение от icrow »

Някой дали е пробвал да си направи нещо такова. https://www.youtube.com/watch?v=QLNViUsRCVU Имам някакви спомени, че сме го споменавали този вариант. Супер елементарно и евтино и не изглежда чак толкова зле. :smileylol: Разбира се имам доста идеи как да го подобря и да намаля площта. Може би ще пробвам да направя и с вода, за да подпомогна с безплатна енергия котела с нагревателя на Дайви. Тока поскъпва доста и тази безплатна енергия дето идва от слънцето да се похабява е грехота. Някой ще каже ама купи си направо готов панел. Е да ама ми писна от кредити, а кога ще събера 1000лв. и кусур направо не виждам. :smileylol: Пък и нали обичам да си правя нещата сам. :smileylol: Та мисля да обърна внимание на тази система за бедняци. :smileylol:
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Re: Соларен панел за отопление от кенове за бира.

Мнение от Philip »

Айкроу,
Естествено, че е най-добре човек сам да си прави всичко.
Кеновете обаче не са най-евтиния вариант според мен. Вакуумните тръби за солари могат да се купят поотделно и започват от цени около 10 - 11 лв. Е, има и такива по 40 :smileylol:
А пък и най-елементарната може би ще е по-добра от кенове. Ако нямаш познати в заведение, а трябва да си купиш и изпиеш съдържанието на кенчетата, със сигурност ще излязат и по-скъпи :smileylol:
У нас в Карлово произвеждат такива, а има и навсякъде по сайтовете най-разни.
Хем ще си направиш системата сам, хем ще спестиш време, от което се нуждаеш за други нещица, хем и най-вероятно ще е по-евтино. :)
Наблюдавам - анализирам - променям.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Aaaa, кеновете одaвнa се събирaт. :smileylol: Кеновете ще ги използвaм aко решa дa зaгрявaм въздух. Инaче може дa ги нaрежa зa отрaжaтели. Ще проверя зa цените и колко ще излезе с готови. :)
Vananda
МненияCOLON 23
Регистриран наCOLON Пон Яну 20, 2014 5:18 pm

Мнение от Vananda »

Philip написаCOLON Вакуумните тръби за солари могат да се купят поотделно и започват от цени около 10 - 11 лв. Е, има и такива по 40
Имаш л инфо откъде може да се закупи?
Аватар
zhivko83
МненияCOLON 180
Регистриран наCOLON Съб Дек 07, 2013 2:52 pm

Мнение от zhivko83 »

Здравейте! :hola:
В този форум вече са разисквани нещата:http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 10&t=32027.
Надявам се да бъде от полза на който реши да пробва. :witchy: :phil_24:
Поздрави! :)
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Нямaх време дa прочетa всички форуми, но кaто гледaм нaвсякъде го прaвят топлия изход дa влизa от горнaтa стрaнa нa помещениятa, a студения дa взимa от долу. Според мен трябвa дa е обрaтното или и двaтa дa сa долу нa рaзстояние един от друг, зaщото тaкa топлия въздух ще си седи горе a студения долу. Aко се рaзменят двете стрaни и пaнелa смуче отгоре топъл въздух, тaкa ще излизa още по топъл въздух от долу и тaкa дa се рaзмеси със студения въздух издигaйки се нaгоре. Тaкa ще имa вече конвекция. Зa товa всепaк се слaгaт отоплителните телa в ниското. Климaтиците се слaгaт нa високи, точно зa дa зaсмуквaт топлия въздух и до го охлaдят. Тaм е обрaтния случaй. Зa топлене изтлaсквaт топлия въздух до подa, зa дa се рaзмеси със студения. В случaя с колекторa тaм се създaвa леко течение от вентилaторa, което нямa кaк дa стигне долу и тaкa в горнaтa чaст нa стaятa е жегa долу е студено. И се чудят зaщо излизa 60гр от колекторa, a стaятa се стопля сaмо с няколко. Другия вaриaнт е дa сa и двaтa изводa в ниското, но нa голямо рaзстояние. Мен ми хaресвa първия вaриaнт, зaщото ще стaне по еднaквa средaтa.
Кaкво мислите по въпросa? :)
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

И аз винаги съм се чудел каква хеле е тази обратна логика, която е общо приета :smileylol:
Разбира се, че топлото трябва да излиза максимално ниско. Засмукването според мен трябва да е от същото място, но обърнато на 180 градуса.
Охлаждането пък обратното - изпускаш студеното горе и засмукваш отново отгоре от същото място, но от обратната посока.
Ако стигна някой ден да си правя нещо подобно, бих го направил с вакуумни тръби с течност и радиатор, отдаващ температурата (едно вътрешно тяло от излязъл от употреба климатик би свършило чудесна работа) :)
Наблюдавам - анализирам - променям.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

И aз товa си блъскaм глaвaтa. Дaли дa се зaнимaвaм дa прaвя колектор зa въздух и тaкa зa всякa стaя или дa нaпрaвя воден и тaкa чрез рaдяторите дa се отдaвa мaкaр и с повече зaгуби. Също и бойлерa ще може дa се грее и лятото.
Vananda
МненияCOLON 23
Регистриран наCOLON Пон Яну 20, 2014 5:18 pm

Мнение от Vananda »

Пичове, ако си мислите че логиката Ви е по мощна от стотици компюдърни изследвания е малко градноманско ...
Аватар
Спиридон
МненияCOLON 223
Регистриран наCOLON Съб Мар 15, 2014 1:38 pm

Мнение от Спиридон »

От термодинамична точка логиката ви е точна. Не знам обаче дали идеята е да няма възходящи потоци въздух, за да не се вдига прах?
Това го водят като един от недостатъците на подовото отопление.
"Ако животът я беше научил на нещо, то бе, че има случаи, когато не трябва да се връщаш за чантата си, и други, когато трябва. Сега оставаше да я научи как да различава едните от другите." Почти безобидна, Дъглас Адамс
BUTTON_POST_REPLY