пускам тази тема по няколко причини.
1. Това ми е стара мечта, имам проекти и патент за подобно нещо. Сега ми се вижда леко неправилна постановката, но преди 12-13 години не беше така. Искам да поразсъждаваме общо за да видя прав ли съм или не.
2. Такъв проект рано или късно ще стане реалност, сега има отделни прототипи които са смехотворни /с изключение на един-два/. Така че темата е актуална и е опит да се погледне леко в бъдещето, а може би и в скритата за широката публика реалност

3. Днес около обед попаднах случайно на едно предаване по БНТ-канал 1, което ме изуми с глупостите които се наприказваха :shock: Водещата Мира Добрева и един човечец, инженер с практика по крановете /според мен за срам на професията ако се слуша това което излезе от него като приказки/ се раздваха като деца на едни пластмасови модели, които беше донесъл инженерът. Най-общо казано, автомобил със сгъваеми отгоре крила и три двигателя, двата електрически. Безумията бяха като лавина - само едно ще ви спомена, за да разберете за какво иде реч. Бензиновият мотор с пропелер движи колата-самолет напред, а двата големи странични пропелера се въртят от насрещния поток за да генерират енергия и да захранват акумулатори. Дотук не е лошо - има такава схема при самолетите за осигуряване на захранване с малък генератор и пропелер, които излизат от корпуса ако му спре тока изцяло някакси. Но тук говорим за двигателна установка, която при излитане задвижва целия самолет с двете големи странични витла, освен бензиновия мотор!

4. Същите двама хубавци от т.3 говореха многознайно и за т.нар. китайска летяща кола, която всъщност е компютърна анимация в рекламен клип и показва визията на VW за бъдещето

Поради напредването на глупотевината в света /айде в медиите си е практика/ смятам, че трябва да направим нещо малко по-обмислено като вариант /поне на думи/ за да балансираме :D В следващия си пост ще обясня как го виждам аз и защо.
Поздрави!