Реплика на СЕ генератор на Дон Смит

Теория и практика в конкретни устройства
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026
Регистриран наCOLON Нед Окт 28, 2012 6:11 pm

Re: Реплика на СЕ генератор на Дон Смит

Мнение от caduceus »

Ето оригиналните кондензатори на Дон за генератора с плазмената топка - т.нар."бисквитки" на 4000 волта, но не разбрах с колко капацитет са. Той е сложил 4 бр както се вижда на картинката Ползва ги и в други схеми както тази с двете влизащи една в друга бобини. Но там има и едни доста големи "варели" на изхода, с неизвестни засега параметри. Прилагам снимки - ако някой разчете колко е капацитета да даде пищов как да се направи с достъпни за нас кондензатори
Поздрави
Прикачени файлове
DonSmithPaperphotos4.jpg
DonSmithPaperphotos4.jpg (32.09 KiB) Прегледано 13179 пъти
DonSmithPaperphotos2.jpg
DonSmithPaperphotos2.jpg (119.63 KiB) Прегледано 13179 пъти
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Мнение от icrow »

0.1 uF до колкото виждам. Като гледам индуктивноста е доста малка значи със 200 nF работната честота явно е доста сериозна. Това трябва да е на възбудителна номтка може би. А големите кондензатори не са повече от 10uF бройката според мен. За съжаление високоволтовите са големи прасета.
sheki
МненияCOLON 301
Регистриран наCOLON Сря Май 15, 2013 9:21 pm
МестоположениеCOLON Златоград
CONTACTCOLON

Мнение от sheki »

Определено 0,1микрофарада кондензаторите са на управлението не видях 4 бр а само два, другото е диоди , на изхода са огромните както каза Асен варели :) по всичко личи, че и те са за право напрежение, използва двупътно изправяне с 2х2 диода, има и един явно с малък капацитет кондензатор преди диодите ... :?: , за огромните кондензатори от снимките не може да се разбере точния капацитет, но ако се знае какви пулсации се търсят май имаше формула за смятане :) в къщи ми се намират едни огромни кондензатори ама май бяха по 680в 8 микрофарада, навързани последователно могат да се използват временно, всъщност не знам дали са здрави все още , ако има схема постнете и нея.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

До колкото знам идеята е с малко ток да се създаде високо напрежение с висока честота чрез повишаващ траф на тесла, след което при малък ток на вторичната могат да се извадят доста ватове при високото напрежение. Останалото е привеждане в 220В 50Хз. Поне при Капандазето е така, но той краде от Смит, така че........... :lol:

ПП
Естествено далаверата идва от резонанса и това е трудната част. И при такива напрежения е малко труднода се вкара системата.
sheki
МненияCOLON 301
Регистриран наCOLON Сря Май 15, 2013 9:21 pm
МестоположениеCOLON Златоград
CONTACTCOLON

Мнение от sheki »

кондензаторите се оказаха 5 бр 8мкф на 660в ... ако на някой му вършат работа да каже само да си плати куриера, иначе може да се пробва и с кондензатори от микровълнова печка има по 1мкф 2000в , гледам тук в един сайт има 30нф на 7500в , и 10мкф 1/3кв
Прикачени файлове
IMAG1279.jpg
IMAG1279.jpg (132.33 KiB) Прегледано 13171 пъти
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026

Мнение от caduceus »

Вижте по-нагоре снимките на инсталацията на Дон с плазменото кълбо. Там има 4 бр жълти бисквитки от по 4 киловолта и понеже е маломощен :lol: по неговите разбирания /40-50 киловата, а другите са от 100 квт нагоре!/ май са само те. Варелите са при изхода на големия монтиран върху дъската и ми се върти че той беше 120-150 киловата, но може и да е повече. Тях няма да ги гледаме, дайте вариант за бисквитките да ги заменим с нещо - примерно такива за микровълнова бяха май 2-3000 волта но не помня колко като капацитет.

ПП
Сега видях горния пост, едновременно излезе с моя. 600 волта най-вероятно е малко и ще пробият, така че ще пробвам с другите с високия волтаж. Благодаря, дръж ги все пак наблизо ако измислим нещо тука с колегата idurchev че да се ползват
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026

Мнение от caduceus »

В тоя линк дето го даваш има едни навързани последователно и доста големи, до 2000 волта и може би ще станат
................

8 бр. 50+50мкф - 450в. електролитни кондензатори свързани последователно за да се използват за удвояване на напрежение, направени са за да се ползват в мощни усилватели със захранващо напрежение 1000 - 2000в. Цена 15лв.

..............

Мислиш ли че това ще замени успешно бисквитите на Дон? Пък дори и варелите :)
Прикачени файлове
blokkondenzatori 50+50.jpg
blokkondenzatori 50+50.jpg (68.56 KiB) Прегледано 13164 пъти
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Кадуцеус, не са ти проблем бисквитките. Високоволтови кондензатори под микрофарад лесно и евтино ще намериш. Проблема ще са варелите. И въпроса е дали трябва да работи на определена честота, защото тогава ще ти трябва определена индуктивност с определен капацитет! Именно когато изпадне в резонанс трептящия кръг може да черпи енергия от ефира. Просто без правилните уреди за измерване и точната идея на схемата ще е едно дълго налучкване. От седми излзиам отпуска и ще набелгна на нещата, които изостават, и ще намеря време да отида да поговоря с моя човек по въпроса. Той поне твърди, че на теория му е ясно и му трябва за сега само високоволтова сонда за да го почне. Иначе сега се занимава успешно с вкарване на мощни електромотори в резонанс и развъртането им със смешни ватове.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Старите кондензатори има как да се приведат в нормален режим на работа, разбирасе ако не са пробили, така че всякакви кондезатори биха свършили работа.
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026

Мнение от caduceus »

Пак писах докато ти си писал :) Проблема при мен е че не знам точно какво правя докато не излезе нещо накрая почти случайно - пускам нещата да се развиват по интуиция и чак после ги вкарвам в рамки. Трябва да пипна, видя и обмисля с истински части - затова понякога харча пари за боклуци дето стоят в гаража - но накрая им намирам място в някой друг проект де :lol: Имам работа за сто години напред със съкровищата там

ПП
При Дон работата не е в резонанса /двигателите и Мелниченко са друга бира/. При Капи и Тесла - също. За техните неща, както и при Дон това е грешен подход, убеден съм. Имаме нещо подобно на фазово енергийно преобразуване. Виждам го, просто трябва да го направя с достъпната техника и елементи
BUTTON_POST_REPLY