Индукционно отопление

BUTTON_POST_REPLY
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Индукционно отопление

Мнение от icrow »

Колеги, да преминем към работа, а не само дърдорене. :) Този проект го разработвам с един приятел, и той не иска да се разпространява цялата схема, но от видеото може да се разбере доста. И след няколко месеца проби може и вие да стигнете до резултат. Е вече ще имате доста добър жокер, който ние нямахме. :lol: http://www.youtube.com/watch?v=gUNrnLrc ... e=youtu.be
На клипа работят само откритите тръби другите ще ги махна най-верятно. Температурата е постигната за 8мин. 726Вт Трансформатора е 220/220. Довечера ще го монтирам на парното и ще направя и пробите с вода. До тук колко разглабяне и сглабяне падна. :lol: Предстои да се вкара в резонанс и тогава ще е в пъти по икономично с повече мощност, но и така даже е доста добре :) Хубавото е и че може да работи в парната система и на конвекционален принцип да завърта водата. Довечера евентуално още инфо, че трябва да бегам на работа :lol:
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Re: Индукционно отопление

Мнение от Philip »

Представях си го съвсем различно :D
Браво.
Изгледах и двата клипа. Довечера ще ги разнищвам на спокойствие, че сега не се светнах особено :lol:
Наблюдавам - анализирам - променям.
stefan4o
МненияCOLON 91
Регистриран наCOLON Пет Окт 11, 2013 3:49 pm

Мнение от stefan4o »

Може ли малко разяснение да получа относно клипа, понеже мнго не ми стана ясно? Това усукана двойка от ФТП/УТП кабел ли е, който е увит на тези тръби?
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

От ФТП е, но съм разделил двойките. Намотани са на тръбите с цел създаване на вихрово магнитно поле върху тръбата. От там предполагам е ясно какво се случва. В момента съм изменил нагревателя и работи с 350Вт закачил съм го на парната инсталация и сега гледам колко ще вдигне. Така като гледам за да може да топли добре без резонанс ще трябват около 1.5кВт, което пак е доста добре, но със сигурност ще продължа в посока вкарването му в резонанс. Почти съм завършил общия вид, събирам кондензаторите и скоро почвам. Ако не ме убие тока преди това. :lol:
bob
МненияCOLON 219
Регистриран наCOLON Вто Май 07, 2013 12:32 pm

Мнение от bob »

Icrow ти си гении. Е сега ги удари в земята всичките топлофикации и енергота.
Продължавай в същия дух.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Чак пък :D това е толкова елементаро и като явлелние се знае от зората на електричеството. Достатъчо беше да не се вслушваме в "мъдрите" хора, че това не може да стане! Впрочем на видеото съм объркал посоката на магнитното поле и е греело тръбите в краищата ао голямата част от енргията се е излъчвала навън. Сега тази температура я стига за под 2мин. Но следва още преработка. Излизам отпуска и го захапвам здраво.
stefan4o
МненияCOLON 91
Регистриран наCOLON Пет Окт 11, 2013 3:49 pm

Мнение от stefan4o »

Ако не смяташ да го патентоваш мисля, че не е проблем да споделиш малко повече подробности, какво и как точно си постигнал.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Тепърва има да променям още много неща, но тъй като го разработваме с още един човек, а той за сега не иска да се издава всичко. Мисли да изкара някой лев. Аз лични нямам комерсиални цели, както за това, така и за оргона. Принципно е много елементарно. Разгледай в нета за индукционно нагряване. Принципа е много елементарен. В случая използвам 50Хз, но ще направя тия дни един инвертор и с честотен генератор, тъй като с по висока честота и възможност за променянето и ще мога по лесно да вкарам намотките в резонанс, а и ще ми трябва много по малко капацитет.
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

icrow,

Имал ли си време да доразвиваш нещата по отоплението?
Успя ли да настроиш резонанс?
Наблюдавам - анализирам - променям.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Ами до резонанс на тази честота се отказах, защото се изисква доста капацитет. За сега този вариант от видеото може да работи на различни мощности, но трябва да е поне 2000Вт, за да стопли къщата с повече от 20градуса. В момента се боря с високи честоти с едни схеми, надявам се скоро да има резултати. Иначе обмислям вариант да разкостя един индукционен котлон и да навия плоската намотка върху тръбата. Пробвах върху котлона да загрея парче тръба и се загря мигновено. За съжаление няма да може да се загрее много дълга тръба заради работната намотка, но може би ще направя нещо, като топлообменик, който да се загрява от малката намотка. Иначе работя по тази схема http://www.rmcybernetics.com/projects/D ... heater.htm ,която е доста елементарна и резонанса се получава автоматично спрямо индуктивността и капацитета на работния трептящ кръг.
BUTTON_POST_REPLY