Тесла трансформатори Приложение

Теория и практика в конкретни устройства
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494
Регистриран наCOLON Чет Фев 13, 2014 9:26 pm
МестоположениеCOLON Нови хан

Re: Текуща дискусия , методики и приложение в практиката

Мнение от hyparh »

Да, картинките са мои хипотетични схеми, а за трафа на Тесла, затворен в оргонит е идея на онзи Omhara. На първата ми схема (то и на втората де) става въпрос точно за първична от теслов траф както се захранва по принцип с импулсен висок волтаж.
Отговорите на всички въпроси са пред очите ни, просто повечето хора не ги виждат - засега.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Мнение от icrow »

Значи на трафа на тесла, че е високочестотно напрежението на първичната е така, но волтажа е слаб там. Все пак имаш само няколко навивки. А вторичната с много навивки вече дава високо напрежение.
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494

Мнение от hyparh »

Слаб слаб пак поне 5kV трябва да е, за да работи прилично един класически траф на Тесла (с разрядник). Аз изработвам само класически. Тоя мъник на аватара ми примерно прави 23 см. светкавички :p Надхвърлят дължината на самия траф.
Но да - сравнено с вторичната може да се каже, че е слаб, макар и твърде опасен заради огромните пикове на ампеража.
Отговорите на всички въпроси са пред очите ни, просто повечето хора не ги виждат - засега.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Дам грешката е моя. А не се ли напича много първичната намотка?
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494

Мнение от hyparh »

Има загряване, зависи колко работи без прекъсване. На големите TC-та за първична слагат направо гъвкава медна дръба да носи по-леко ампеража. Намислил съм и за моята голяма да взема такава тръба, с което ще довърша работата по нея, но ще е малко по-нататък.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

То стана доста извън темата, но колко ампера консумира първичната? А според мен ще е по добре за оргона, ако можеш да променяш честотата, за да може да търсиш подходящата честота.
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494

Мнение от hyparh »

Над 150A импулсен ток. Някъде бях чел, че са стигали до няколко хиляди при големите TC-та. Понеже пиковете са твърде кратки/стръмни, не се наблюдава толкова голяма загряване, както е при DC или 50Hz. Примерно имам модифициран микровълнов траф, който праска 600-700А на 50Hz и топи 6мм. гвоздей за секунди :D
А честотата може да се мени с вариации в разстоянията между искровите междини на разрядника или най-добре да се ползва rotary spark gap (RSG) - с мотор, на който се регулират оборотите.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Е ти не ползваш ли някакъв импулсен генератор? Не е ли много неудобно с мотор? Така до колкото съм виждал и елементарен генератор с 555 чип върши работа. Така можеш по прецизно да променяш честотата.
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494

Мнение от hyparh »

Не съм сигурен дали такъв генератор ще се впише в силовата верига на класическа ТС. А и не съм много навътре в електрониката, гледам да действам опростено :)
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Е не той ще клати някакъв мощен транзистор, който ще цъка първичната на повишаващия траф, който ти дава напрежението за първичната на Тесла трафа. На мен това ми звучи по лесното. :lol:
BUTTON_POST_REPLY