Налегнали са ме сега едни изпити, а ме сърбят ръцете да си действам в гаража, че съм започнал няколко проекта, но май повечето ще почакат
Медната тръба е отворена и в двата края. Сега като поразгледах втората снимка все едно наистина има стружки

, но в действителност няма нищо. Получил се е някакъв трик на светлината, понеже чегъртах вътрешните страни от стружки при рязането и са се получили леки неравности (тръбата е мека).
Водата я обработвах с мощни разряди импулсен ток. Руснаците на този принцип (електрохидравличен май му казват) си правят сондажни инструменти - метална тръба с централен електрод, които са свързани с източник на ВН, кондензатори и разрядник (класическа теслова схема). Пробива се плитка дупка в земята, пъха се тръбата и се пуска умерен постоянен воден поток да облива работната зона. Като се включи устройството, разрядите предизвикват яка кавитация, а най-вероятно възникват и плазмоиди в мястото на разряда. Тези ефекти разрушават всичко по пътя си, а в твърдите гранитни скали оформят гладки тунели, което е доста любопитен ефект. Правих опити с гранитен камък и действително образува гладки вдлъбнатини.
Някои са забелязали, че на мястото, където попива отработената вода, бързо пониква свежа растителност и си приготвят нарочно такава "нагърмяна" вода за поливане на растения.
Моето устройство се захранва с около 80W и като запачне да гърми е способно на преместване на килограми тежест само от силата на разряда. Стъклен или керамичен съд не издържат на това налягане, трябва пластмасов или най-добре метален. Разрядите са много ярки с небесно-син цвят, а в краткия момент на присветване се вижда как водата се изпълва с множество дребни мехурчета, които веднага след това изчезват. Ето такова нещо, ако се заснеме с високоскоростна камера, вече ще е интересно

Може би невинаги водата успява да се зареди, трябва да опитам и с чешмяна.