Независимо отопление

BUTTON_POST_REPLY
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Re: Независимо отопление

Мнение от Philip »

Всеки луд с номера си. Някои пък сме с цяла програма :lol:
Продължавам със споделянето на наблюденията :D
Втора сутрин камината е с все още съществуващи и горящи слабо дърва. Демек резултат наистина има, а не е само самозалъгване :lol:
При напълнена камина - гарантирано 7 часово горене и поддържане на температурата :D (е, накрая вече пада под 40 градуса по моя термометър :lol: )
За тези 7 часа горенето е използвало между половин и един литър вода. Снощи свързах и старата ми система към водата. Днес смятам да направя тръбна система в активната част на камината, за да имам по-голямо изпарение.
Реално десетина минути след зареждането с дърва и затварянето на вратата започва само тлеене с малко нормални пламъци, доста синьо-лилавичкави пламъци и жар по почти целия обем на сложените дърва. Като цяло бих го определил като тлеене по цялата повърхност.
Ето снимка в такъв момент, но от нея твърдо не се придобива представа. Дори и добрите матрици на апарати нямат способностите на човешкото око.
1.jpg
1.jpg (47.54 KiB) Прегледано 6153 пъти
И тъй като съм си едно голямо дете и винаги гледам да се забавлявам, удавих една кутийка ОК на Кадуцеус в съда с водата, която отива за изпарение :lol:
След около пет минути нещата в камината се промениха :D
2.jpg
2.jpg (56.14 KiB) Прегледано 6153 пъти
Появиха се високи видими пламъци. Видими, видими, ама на снимката се оказа, че не са толкова видими :lol:
На предишните снимки излизаха пламъци, по-големи отколкото ги виждам аз ( става въпрос за жълтите ), а пък синкавите никак не излизаха.
Но да си продължа де. :D След поставянето на ОК във водата, пламъците в камината останаха в долната си част сини, а нагоре се променяха на дълги и жълти. В действителност пламъците, които се виждат на снимката продължават поне по още 20, 30 см, а и са повече. Затова си мислех, че ще излязат на снимка. ...Ама само така си мислех :lol:

Приятен и хубав ден ви пожелавам! :D
Наблюдавам - анализирам - променям.
smsi-h
МненияCOLON 287
Регистриран наCOLON Пон Сеп 09, 2013 5:37 pm

Мнение от smsi-h »

Филипе,

Не знам дали аз греша, не знам дали ти грешиш, но... смятам, че е твой пропуск липсата на железни стружки. При мен синьо-лилавите пламъци в основата на огъня, а и често по цялото протежение на огъня /основно когато дървото е почти изгоряло или току що съм сложил ново, т.е. когато нямаме активно изпарение на газове от дърветата/ си се получава в по-голямата част от времето, въпреки че не съм слагал оптимизатор на Кадуцеус. Получаването само на воден газ при теб, явно е недостатъчно, за да се получи синкаво лилав пламък в по-голямата част от времето. Т.е. при теб липсва обработката на получаната пара. С оптимизатор, явно нещата са по-добре, но може да пробваш и вариант със стружки. Опитай бе човеко! ;)

На последната ти снимка, след поставянето на кутийката ОК, ако си обърнал внимание, ядрото на жарта ти е нагрято до бяло, което е идеалния вариант. Трябва да гониш само този резултат.
Какво стана с ултразвуковия овлажнител? Вкара ли го пак в действие?

Ако има начин, намери фотоапарат Канон Пауър Шот. Моят е такъв и синкавото си личи на снимките, когато снимам без светкавица, даже и през стъклото на вратата на камината.

Аз използвам литър и половина вода за около пет часа, често и за по-кратко време. Може би трябва леко да увеличиш и водоподаването, спазвай принципа на секунда максимум две капки през капкомер. Ако водата стане повече и температурата в камерата ти е ниска има вероятност водата да не може да се изпари и да потече надолу. При мен, когато водата в системата стигне 65 градуса /термометърът ми е доста точен и не отказва работа/ в кутията със стружките водата почва да шуми от изпарението и имам чувството, че в печката има чайник. Точно тогава се появява най-високата ефективност на цялото нововъведение и температурата само заради водата често стига 70 градуса, а ако навън е много студено и заради това комина има по-добра тяга, достига и 80 градуса при същото количество дърва, и при напълно затворена клапа на комина. ;) :P Точно в такива студени дни вкарвам повече вода, на ден разхода ми може да достигне до 5 литра. ;)

Между другото... Един познат от нашия град изработи моята система с кутия между вратата и скарата, но нещата при него не работят, ама никак не работят. И то защото е изработил горния капак на кутията от 1,6 мм дебела ламарина. В резултат липсва нагряване във вътрешността на кутията. Казвах му аз да направи кутия от ламарина 0,8 мм, ама не, той предпочете дебела ламарина и сега ще прави нов капак на кутията.
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

smsi-h написаCOLONФилипе,Не знам дали аз греша, не знам дали ти грешиш, но... смятам, че е твой пропуск липсата на железни стружки.
Човече, не ме вкарвай в някакви написани сценарии ;) Аз пробвам, забавлявам се, наблюдавам, ( ами - виж надписа, който ми стои под всичките постове :lol: )
Ако в един момент не ме удовлетвори така направената система, естествено, че ще направя такава, в която има и мек метал :D
А относно това за грешката - кое е грешно? - бензиновата или дизеловата кола? И двете си имат плюсовете и минусите, и двете работят с нещо, извлечено от едно и също - нефта...
smsi-h написаCOLONвъпреки че не съм слагал оптимизатор на Кадуцеус
Де го чукаш, де се пука :lol: Та ОК го сложих десетина минути преди втората снимка. И има разлика. Тепърва предстои да наблюдавам, чувствам и анализирам :lol:
smsi-h написаCOLONПолучаването само на воден газ при теб, явно е недостатъчно, за да се получи синкаво лилав пламък в по-голямата част от времето. Т.е. при теб липсва обработката на получаната пара
Не знам защо му казваш воден газ. Това си е чиста водна пара. Дай да наричаме нещата със собствените им имена :lol:
Не знам и откъде извади заключението, че нещо нищо не се получава през по-голямата част от времето :lol:
smsi-h написаCOLONНа последната ти снимка, след поставянето на кутийката ОК, ако си обърнал внимание, ядрото на жарта ти е нагрято до бяло, което е идеалния вариант.
Жарта през цялото време откакто пуснах парата вътре не е нормално оранжевата жар, а е силно, светещо, наситено жълто.
Промяната след ОК е, че се промениха пламъците. Все си мисля, че го обясних.
smsi-h написаCOLONАко има начин, намери фотоапарат Канон Пауър Шот
Апарата ми и Олимпус Е-420 и е достатъчно добър и за нощните снимки, които правя заради друг мой интерес, и за всичко останало, за което ми е нужен. За първи път се дъни, но смятам, че именно това, че му е много чувствителна матрицата е проблема. А и не смятам, че е толкова важна снимката. Който чувства, че може да ми има доверие, ще го има, дори и да няма никакви снимки.
smsi-h написаCOLONМоже би трябва леко да увеличиш и водоподаването, спазвай принципа на секунда максимум две капки през капкомер. Ако водата стане повече и температурата в камерата ти е ниска има вероятност водата да не може да се изпари и да потече надолу.
Човече, още в първия пост, който пуснах, обясних принципа, който съм използвал. Няма общо с капкомери и не му се бъркам в работата. Всичко зависи от обема вода, който самия огън ще изпари. Аз мога да се намеся единствено като променя количеството тръби, пълни с вода, в активната област на камината.
smsi-h написаCOLONМежду другото... Един познат от нашия град изработи моята система с кутия между вратата и скарата, но нещата при него не работят, ама никак не работят. И то защото е изработил горния капак на кутията от 1,6 мм дебела ламарина. В резултат липсва нагряване във вътрешността на кутията. Казвах му аз да направи кутия от ламарина 0,8 мм, ама не, той предпочете дебела ламарина и сега ще прави нов капак на кутията.
Схванах :lol:
Който не те слуша - бърка :lol:
Ами остави хората да бъркат. :lol:

Лелееееееееееееееееее! Какъв разбор ме накара да направя. Чак ме е яд :lol:
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Мнение от icrow »

Не знам дали съм го споменавал, ама моята камина си харчи нацепени дърва доста бързо колкото и да и сложиш и след 40 мин най много пак трябва да добавяш. И си викам еми толкова си гори. Ама миналата зима баща ми ми показа как с 3 кръгли пънчета гори над 3 часа без да я пипаш и си топли екстра. Това си е добре и от гледна точка на цепенето. :lol:
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

Новата система :D :
1.jpg
1.jpg (62.6 KiB) Прегледано 6100 пъти
И горенето на дървата с нея:
2.jpg
2.jpg (41.83 KiB) Прегледано 6100 пъти
3.jpg
3.jpg (63.08 KiB) Прегледано 6100 пъти
:D
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Въпросче. Така като са горе дюзите няма ли парата да заминава с пушека през комина?
Сега снимките са добри. :lol:
А дали няма да е добре да измерваш килограмите дърва, които слагаш за колко време изгарят с колко вода, за да можеш да сравниш разновидностите на системата. :)

ПП
А, и още нещо ми хрумна. Така, както си ги сложил тръбите вертикално, да запушиш горните краища и да монтираш дюзи по дължината надолу. Така може би по равномерно ще се запълни обема на горивната камера.
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

Отговорче :D
Явно и така става работата.
Ами апарата има хиляди настройки. Най-накрая намерих верните, за да хване и синия цвят. :lol:
През цялото време знаех, че съм виждал такова горене. Днес се сетих. Така гори памук, напоен със спирт.
В интерес на истината, в момента го предобрих :lol:
Парата явно идва в повече, защото е нужно да отворя и комина, и чекмеджето :lol:
Не смятам обаче да преработвам отново. Просто ще търся широк, плитък съд, в който да сипвам водата, за да има хем количество, хем водата да стига на ниско като ниво в тръбите в камината, за да се изпарява по-помалко.
Направих ги и с такава височина, за да имам възможност да пробвам и същата система с метал.
Като пробвам така няколко дни, следващата стъпка ще е да свържа срещуположните тръби с тръби с отвори, пълни с тънка мека тел. Така изпарената вода ще мине и през метал, каквато е първоначалната идея на руснаците.
...Интересното е, че въпреки, че клапата на комина е отворена на макс, а и пускам здраво въздух, дървата горят убийствено бавно. Това още не мога да си го обясня :lol:
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Така с отворената клапа ще отива залудо много топлина през комина си мисля.
smsi-h
МненияCOLON 287
Регистриран наCOLON Пон Сеп 09, 2013 5:37 pm

Мнение от smsi-h »

Philip написаCOLONОтговорче :D
...Интересното е, че въпреки, че клапата на комина е отворена на макс, а и пускам здраво въздух, дървата горят убийствено бавно. Това още не мога да си го обясня :lol:
Времето навън е топло с високо атмосферно налягане. При мен днес след обед даже се загуби голямата част от синкавото на пламъка. На затворена клапа съм и огъня си гори без да гасне, но не е като да има добра тяга. До обяд вдигах 70 градуса на водата в системата, а след обед падна на 60 и това е до момента.
skeleta
МненияCOLON 198
Регистриран наCOLON Пет Май 10, 2013 9:16 am

Мнение от skeleta »

Пробвайте да сложите малко лимонтузу в водата. Процеса става по стабилен.
BUTTON_POST_REPLY