О, аз на куче бих имал повече доверие в това отношение, отколкото на себе си

.
Иначе бях зачекнал някои неща в поста ми в темата "Владимир Димитров - горене на водата" (
viewtopic.php?f=7&t=158&start=20#p5149), но понеже там не му е съвсем мястото, ще ги развия малко повече тук.
По принцип при водата не е всяка молекула сама за себе си, а те се групират в клъстери (струпвания) с най-различна конфигурация. Интересни в това отношение са изследванията на Масару Ямото. Предполага се, че тези образувания са носителите на информация (паметта) при водата. Ефекта се използва например при хомеопатията, при която лечебното вещество задава информацията, която водата копира, а иначе самото вещество е в концентрации, които практически се приемат за нула.
Отслабването на междумолекулните връзки води до разрушаване на тези клъстери (разбиване на "буците" струпвания) и изтриване на информацията във водата, която в днешни дни, уви, е преобладаващо негативна. Такова изтриване се получава и при изпаряването на водата (предполагам, че никой четящ този форум не смята облаците и валежите за случаен страничен ефект от греенето на слънцето). Неслучайно много пречистващи тялото практики са свързани с пиенето на дестилирана вода, в която обаче липсва нещо важно

.
Когато водата не е на "буци" (т.е. клъстери) водните молекули са много по-подвижни и поради по-малкия си размер преминават по-лесно през клетъчните мембрани. По-лесно "обграждат" т.е. неутрализират молекули и образувания на вредни вещества, процес подпомогнат от полярността на водните молекули. Така обградените "боклуци" по-лесно биват изхвърлени от клетката. По-същия механизъм се повишава и разтварящата способност (и измиващата също) на водата, което пък улеснява транспорта на полезни вещества до клетката.
Тук написаното е сигурно само малка частица от "върха на айсберга", има го на много места, дадох го само за удобство на четящите форума.
Между другото, ако някой реши да пие дестилирана вода, да има предвид, че тази в магазините е "техническа" и съдържа метали, защото се дестилира в метални инсталации. Някои от примесите в нея са вредни за човек. По-чиста е дестилираната в стъклени дестилатори вода, но тя обикновено се ползва за химически анализи и не се продава по магазините.
С най-малко примеси вода се получава чрез обратна осмоза. Пиша го само информативно и в никакъв случай не го приемайте за съвет да си купувате подобни домашни устройства или така обработена вода в пластмасови бутилки. Аз самият не бих го направил.