До caduceus и Philip
Снощи на мейлите ви -взех ги от вашите сайтове, пуснах всички снимки с нещата които съм направил.
Независимо отопление
Re: Независимо отопление
Много интересно, поздравления! Колегата Оренда също експериментира в тази област - предимно с водогоривни смеси. Дадох му една от моите епоксидни имплозионни тръби и има напредък, чухме се преди няколко дни. Мисля да завъртя малко водица + бензин през новата система ала Краснов, която правя в момента. Не ми е още съвсем ясно как да я пробвам в горелка, но дано не се взривя по Нова година
Поздрави

Поздрави
Сещам се да пробвам с бензинова лампа - в нета виждам една фирма в Стара Загора да предлага, но ще видя дали ще се намери и в някоя железарияcaduceus написаCOLONМного интересно, поздравления! Колегата Оренда също експериментира в тази област - предимно с водогоривни смеси. Дадох му една от моите епоксидни имплозионни тръби и има напредък, чухме се преди няколко дни. Мисля да завъртя малко водица + бензин през новата система ала Краснов, която правя в момента. Не ми е още съвсем ясно как да я пробвам в горелка, но дано не се взривя по Нова година![]()
Поздрави
Абе аз се палих миналата година пред блока с една такава лампа, та със сняг гасих пожара
Тогава бяха замръзнали едни тръби и уж да ги размразявам, ама нещо се обърка и добре че не се опърлих значително /проблема после го реших със пистолет за горещ въздух/. Наливал съм навремето и бензин в печка за дърва, дето не ще да запали /а гостите бяха на вратата/ и пак направих малък взрив
за ужас на жената, но мина с мирис на опърлено и безплатна епилация на ръце и вежди
Така че вече не смея да пипна такова нещо, защото явно съм пироман по природа
Ти като се чувстваш по-смел, действай - желая ти успех!

Ти като се чувстваш по-смел, действай - желая ти успех!
Драги гаражници,
Настана времето да ви постна снимки от моето елементарно устройство за обработка на обикновена вода, която изпарявам, прекарвам през железни стружки и като гореща пара принудително вкарвам в плазмата на най-нормален огън в печка с водна риза на твърдо гориво.
В няколко поста ще ви предоставя цялото изкуство.
В този първи пост ви показвам съставните части и готовия краен вариант.
Настана времето да ви постна снимки от моето елементарно устройство за обработка на обикновена вода, която изпарявам, прекарвам през железни стружки и като гореща пара принудително вкарвам в плазмата на най-нормален огън в печка с водна риза на твърдо гориво.
В няколко поста ще ви предоставя цялото изкуство.
В този първи пост ви показвам съставните части и готовия краен вариант.
- Прикачени файлове
-
- IMG_1403.JPG (57.6 KiB) Прегледано 7479 пъти
-
- IMG_1391.JPG (65.29 KiB) Прегледано 7479 пъти
-
- IMG_1390.JPG (21.34 KiB) Прегледано 7479 пъти
Както виждате от снимките на настоящия пост, съм махнал тухлата от печката, която стои между скарата и вратата.
- Прикачени файлове
-
- Шишето с капкомера, просто не се нуждае от коментар.
- IMG_1404.JPG (68.76 KiB) Прегледано 7478 пъти
-
- Ако сте обърнали внимание, капака на кутията е по-широк от долната част със стружките, защото трябва да ляга около сантиметър върху цялата повърхност на скарата, за да се избегне задръстването с пепел и заради по-доброто навлизане на парите на водата непосредствено по жарта.
- IMG_1393.JPG (74.56 KiB) Прегледано 7478 пъти
-
- IMG_1392.JPG (78.84 KiB) Прегледано 7478 пъти
В резултат се получава такъв пламък. В основата пламъкът е небесно син или лилаво син. Често, когато цепеницата е почти изгоряла, или в първите няколко минути от слагането на нова такава, пламъкът е почти напълно син с почти напълно липсващи жълти и червеникави отенъци.
Системата работи почти винаги на напълно затворена клапа за регулиране отвора към кюнеца /виж първата снимка от първия пост/ и е по-добре в по-студено време. При външни температури на въздуха водата под -5 гр. Ц. има много по-добра тяга и при едно и също количество дърва, в сравнение с по-топлото време навън, температурата на водата в системата често достига и надминава 80 градуса, заради което се налага да затварям и отворите за въздуха на чекмеджето за пепелта. За сметка на това пък вкарвам повече вода.
Нормално е на секунда да се пускат по около две капки вода през капкомера. Когато е повече от две капки на секунда и температурата не е достигнала 60 гр., има реална опасност водата да не може да се изпари и да потече в чекмеджето за пепелта и даже надолу.
Предимството? Ами много просто. За достигането на 70 градуса температура на водата в системата вече година не ползвам въглища, чистя по-малко пепел, поддържам в стаите температура 22-25 градуса, ходя си по къс ръкав, дървата горят по-продължително, пламъкът е плътен и устойчив, въпреки бавното и не екстремно горене, и няма тенденция да загасва.
Системата работи почти винаги на напълно затворена клапа за регулиране отвора към кюнеца /виж първата снимка от първия пост/ и е по-добре в по-студено време. При външни температури на въздуха водата под -5 гр. Ц. има много по-добра тяга и при едно и също количество дърва, в сравнение с по-топлото време навън, температурата на водата в системата често достига и надминава 80 градуса, заради което се налага да затварям и отворите за въздуха на чекмеджето за пепелта. За сметка на това пък вкарвам повече вода.
Нормално е на секунда да се пускат по около две капки вода през капкомера. Когато е повече от две капки на секунда и температурата не е достигнала 60 гр., има реална опасност водата да не може да се изпари и да потече в чекмеджето за пепелта и даже надолу.
Предимството? Ами много просто. За достигането на 70 градуса температура на водата в системата вече година не ползвам въглища, чистя по-малко пепел, поддържам в стаите температура 22-25 градуса, ходя си по къс ръкав, дървата горят по-продължително, пламъкът е плътен и устойчив, въпреки бавното и не екстремно горене, и няма тенденция да загасва.
- Прикачени файлове
-
- IMG_1399.JPG (52.14 KiB) Прегледано 7477 пъти
-
- IMG_1398.JPG (56.19 KiB) Прегледано 7477 пъти
-
- IMG_1397.JPG (58.37 KiB) Прегледано 7477 пъти
Поздравления за труда и резултатите! 

Браво smsi-h :D
Поздравления и за начина на представяне - кратко, ясно, точно и с идеални снимки :D
Въпрос - От какъв материал си направил кутията? - Неръждавейка или черна ламарина?
Ха! Имало и друг въпрос
Когато ти се събере слой пепел, който покрива изхода на кутията, пламъка продължава да е така или се налага да изчистиш изхода и? Т.е. - жарта и пепелта спират ли излизането на сместа или тя продължава да преминава през тях и да действа по същия начин?
При доста по-голяма камина едно такова нещенце ли трябва според теб или повече?
Пробвал ли си какво става ако източника на газ е по-високо от горящите дърва?
Това е поредното просто, проверено и действащо нещо, излязло от този форум! 8-) :D
Още веднъж - браво! :D
Поздравления и за начина на представяне - кратко, ясно, точно и с идеални снимки :D
Въпрос - От какъв материал си направил кутията? - Неръждавейка или черна ламарина?
Ха! Имало и друг въпрос

Когато ти се събере слой пепел, който покрива изхода на кутията, пламъка продължава да е така или се налага да изчистиш изхода и? Т.е. - жарта и пепелта спират ли излизането на сместа или тя продължава да преминава през тях и да действа по същия начин?
Това е поредното просто, проверено и действащо нещо, излязло от този форум! 8-) :D
Наблюдавам - анализирам - променям.
Уважаеми гаражнико, на въпросите...Philip написаCOLONБраво smsi-h :D
Ха! Имало и друг въпрос![]()
Всякаква ламарина става, но... Тъй като имаме нагряване, ама яко е е нагряването, имаме повишена корозия на метала на кутията, т.е. използваме точно този момент, повишеното окисление на метала на стружките, заради каталитичното действие на високата температура, при което се отнема кислород от водните пари, но пък то се получава и при самата кутия. Затова е за предпочитане неръждавейка. Аз използвах обикновена поцинкована, но след време ще трябва да правя нова кутия. Долната част от кутията може да се изработи от по-тънка ламарина, даже и 0,5 мм, но горната да е поне 0,8, щото като се нагрее започват едни изкривявания, не е за приказване. Желателно е на горната част на кутията да се направи частично оребряване, било то със зек апарат, или с някакво яко желязо да й се направят някакви ръбове, за да не се криви от температурата.
Втория въпрос... Бях го написал в единия пост, но не си внимавал!

Третия въпрос... При по-голяма камина, хм... Ами работи според размерите на тухлата. И ако искаш да пускаш повече вода, имай в предвид, че част от нея ако не успее да се изпари, може да протече надолу, както на мен ми се получи два пъти поради това, че кантовете не съм ги запоявал, а само са допрени и водата, ако се събере в повече и не успее да се изпари тръгва да тече надолу. Внимателно с количеството вода, което се пуска! Важна подробност! Кантовете на долната кутия не могат да се запоят с обикновен калай или някаква друга подобна спойка, затова най-добре да се ползва тел апарат.
Третия въпрос... Преди две страници, бях дал видеота на руснака, който е изработил печка от подобен тип, но практически е спрял подаването на въздух в плазмата на огъня и подава И ЕДИНСТВЕНО само водни пари. Той има пароподаване непосредствено в жарта И С ДРУГА ТРЪБА НЕПОСРЕДСТВЕНО В ГОРНАТА ЧАСТ НА КАМЕРАТА. Въобще не ми стана ясно, защо ще подава пари и в горната част, щото оглаждането на димните газове ще доведе до липса на тяга в комина, но нейсе. Май отново ще трябва да гледам по-внимателно обясненията му.
Четвърти, непоискан, въпрос...

Пети въпрос, пак непоискан...