Как да си направим Хармонизатор
-
sheki
- МненияCOLON 301
- Регистриран наCOLON Сря Май 15, 2013 9:21 pm
- МестоположениеCOLON Златоград
- CONTACTCOLON
Re: Как да си направим Хармонизатор
Само да вметна че забравих , наблизо има и друг хармонизатор
на няколко метра, и както се бях заканил единия заминава на върха на една кула

Да не забравиш да снимаш преди и след! Ако може и панорамни снимки. 
sheki,
Поздравления за перфектната работа! Мен ако питаш, трябва да започнеш масово производство.

Поздравления за перфектната работа! Мен ако питаш, трябва да започнеш масово производство.

Страхотен е
Това е и нещо, което ще стои естетически красиво в един дом. Бих си поръчал на момента, ако правеше по поръчка 
Отговорите на всички въпроси са пред очите ни, просто повечето хора не ги виждат - засега.
Хармонизатора го изкарах 9./27/ и обхват 38км. Той ще расте, така че след време може да качиш някоя друга снимка. 
Поздравления sheki !
Наистина изглежда много добре. Скоро и аз ще постна подобен.
Поздрави,
Румен
Наистина изглежда много добре. Скоро и аз ще постна подобен.
Поздрави,
Румен
Здравейте,
Мисля, че ще е полезно да опиша стъпките, по които може да си направите медни сфери.
I. Необходими материали за изработка на сферите
1. Плоски свредла за дървесина – купих ги от една железария за 6,50
2. Дървесен широколистен детайл, в който се правят сферичните отвори (аз съм използвал стара букова дъска за рязане). Може да се използва и шперплат или HDF.
3. Медна муфа ф28, L=50 – взимам ги по 0,60 ст./бр. (от една муфа се получава една сфера)
4. Флюс за мек припой – аз използвам на фирма Rothenberger – струва около 22 лв., но е много качествен
5. Припой – аз използвам един за 2 лв., като този на снимката
6. Мебелна дръжка или съчма ф20 – ето от къде може да си купите дръжката: http://avlonbg.com/bg/savremenni-drajki ... 8125s.html
7. Горелка
8. Четка за бормашина /не е задължителна/

II. Подготовка на:
1. Свредлото
- Взимаме едно свредло (1) (за сферите, които съм направил съм използвал свредло 7/8).
- Отбелязваме го с чертожен шаблон за радиуси по начин показан на фигурата /червената линия/:

- изрязваме щрихованата част с ъглошлайф
- заостряме срещуположно двата ръба и вече имаме готово свредло за да направим сферичните отвори в дървения детайл (2)
2. Шаблона със сферичните отвори
- правим отвори с различна дълбочина за да се оформи постепенно ламарината
- като последният е с дълбочина малко по-голяма от радиуса на сферата
3. Медната ламарина
- изрязваме медната муфа (3) наполовина с ъглошлайф
- изправяме я с клещи
- след това я разделяме още наполовина и получаваме две еднакви почти квадратни парчета
III. Оформяне на полусферата:
Преди да започнете да оформяте сферата е необходимо да нагреете медта и след това да я охладите рязко, при което тя ще се разкали.
- слагате медното парче на първия отвор, върху него съчмата или дръжката (6) и започвате да удряте с чук.
- след това с клещи изправяте краищата на медното парче, които са се огънали по време на огъването.
- след като ги изправите отново нагрейте парчето и така докато изредите всички отвори
- след като приключите изрежете и оформете получената заготовка до получаване на полусфера /аз затягам получената заготовка на менгеме, изрязвам я с ъглошлайф и я оформям чрез шлайфане)
IV. Запояване на двете полусфери
- местата, които се запояват се зачистват чрез шлайфане
- намазват се с флюс
- нагряват се с горелка (7) и се запояват с припой (5)
Накрая, така получената сфера се шкури до получаване на желаната форма и визия
.
(за тази цел аз използвам четка за бормашина (8) и шкурка)
Честито, имате си медна сфера !
Надявам се тази информация да ви е полезна,
Румен
P.S. По-късно ще добавя снимков материал.
Мисля, че ще е полезно да опиша стъпките, по които може да си направите медни сфери.
I. Необходими материали за изработка на сферите
1. Плоски свредла за дървесина – купих ги от една железария за 6,50
2. Дървесен широколистен детайл, в който се правят сферичните отвори (аз съм използвал стара букова дъска за рязане). Може да се използва и шперплат или HDF.
3. Медна муфа ф28, L=50 – взимам ги по 0,60 ст./бр. (от една муфа се получава една сфера)
4. Флюс за мек припой – аз използвам на фирма Rothenberger – струва около 22 лв., но е много качествен
5. Припой – аз използвам един за 2 лв., като този на снимката
6. Мебелна дръжка или съчма ф20 – ето от къде може да си купите дръжката: http://avlonbg.com/bg/savremenni-drajki ... 8125s.html
7. Горелка
8. Четка за бормашина /не е задължителна/

II. Подготовка на:
1. Свредлото
- Взимаме едно свредло (1) (за сферите, които съм направил съм използвал свредло 7/8).
- Отбелязваме го с чертожен шаблон за радиуси по начин показан на фигурата /червената линия/:

- изрязваме щрихованата част с ъглошлайф
- заостряме срещуположно двата ръба и вече имаме готово свредло за да направим сферичните отвори в дървения детайл (2)
2. Шаблона със сферичните отвори
- правим отвори с различна дълбочина за да се оформи постепенно ламарината
- като последният е с дълбочина малко по-голяма от радиуса на сферата
3. Медната ламарина
- изрязваме медната муфа (3) наполовина с ъглошлайф
- изправяме я с клещи
- след това я разделяме още наполовина и получаваме две еднакви почти квадратни парчета
III. Оформяне на полусферата:
Преди да започнете да оформяте сферата е необходимо да нагреете медта и след това да я охладите рязко, при което тя ще се разкали.
- слагате медното парче на първия отвор, върху него съчмата или дръжката (6) и започвате да удряте с чук.
- след това с клещи изправяте краищата на медното парче, които са се огънали по време на огъването.
- след като ги изправите отново нагрейте парчето и така докато изредите всички отвори
- след като приключите изрежете и оформете получената заготовка до получаване на полусфера /аз затягам получената заготовка на менгеме, изрязвам я с ъглошлайф и я оформям чрез шлайфане)
IV. Запояване на двете полусфери
- местата, които се запояват се зачистват чрез шлайфане
- намазват се с флюс
- нагряват се с горелка (7) и се запояват с припой (5)
Накрая, така получената сфера се шкури до получаване на желаната форма и визия
(за тази цел аз използвам четка за бормашина (8) и шкурка)
Честито, имате си медна сфера !
Надявам се тази информация да ви е полезна,
Румен
P.S. По-късно ще добавя снимков материал.
Много добре изложено обяснение!
А с лист медна ламарина няма ли пак да се получи?
ПП
Според мен ако се лъснат и от вътре сферите ще е още по добре.
А с лист медна ламарина няма ли пак да се получи?
ПП
Според мен ако се лъснат и от вътре сферите ще е още по добре.