Усилвател на импулси

sheki
МненияCOLON 301
Регистриран наCOLON Сря Май 15, 2013 9:21 pm
МестоположениеCOLON Златоград
CONTACTCOLON

Re: Усилвател на импулси

Мнение от sheki »

hiparh не си ме разбрал просто тая картинка първа ми попадна от нета, ето тук само това което ти трябва, видях генератора от линка който си си купил и няма да има проблем да управлява мосфет директно, не си написал точния модел на транзисторите които имаш, но максималното им напрежение трябва да е 3 пъти по - високо от работното, за да не го прецакаш евентуално и него и генератора , е зависи какво напрежение ще управляваш де, измери колко ома ти е сегашната намотка на кристала. Друго което си мисля трябва да се откажем от големите ампери , по скоро трябват стръмни импулси с висока амплитуда :) още малко и ще минем на райф генератор, дефакто там се ползва нещо подобно с носеща и модулираща но да не се отклонявам, ако ти трябва модулация може да се измисли на входа на мосфета, може някоя мантра да пуснеш :). Общо взето това е най - лесното което може да направиш за 12волта няма да имаш никакъв проблем.
Прикачени файлове
1.jpg
1.jpg (10.47 KiB) Прегледано 12724 пъти
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494
Регистриран наCOLON Чет Фев 13, 2014 9:26 pm
МестоположениеCOLON Нови хан

Мнение от hyparh »

Преди два дни попаднах на една много проста схема с мосфет и сигнал генератор, която може да се използва за модулиране на ВН от запалителна бобина за кола или ТХО. Всъщност точно това ми трябваше :) Схемата не беше начертана, а подробно описана и си я спретнах набързо в гаража. Прави ВН и работи много добре като модулация, но само след няколко секунди "опъване" на дъги много бързо загрява радиатора на мосфета и съм сигурен, че ще изгори, ако поработи така 2-3 мин. Диодът HER108 е с характеристики 700V RMS и бързина 75 наносекунди. Аз ползвам 15k резистор - такъв имах подръка. DDS сигнал генератора ми може да подава до 5,4V сигнал.
Шеки, обръщам се към теб (а и към всеки, който може да помогне), има ли възможност чрез лека промяна или добавяне на 2-3 допълнителни елемента по схемата, да се стабилизира работата и да не грее толкова IRFP-то? Да не е нещо сложно, ще ми се да остане проста схемата :)

Драснах я на един онлайн симулатор:
schematic.png
schematic.png (14.75 KiB) Прегледано 12602 пъти
Отговорите на всички въпроси са пред очите ни, просто повечето хора не ги виждат - засега.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Мнение от icrow »

Пробвай този http://html.alldatasheet.com/html-pdf/6 ... P260N.html Големия корпус. За индукциония ми нагревател ми свършиха добра работа. Имат що годе добра способност за разсейване на топлината. Не е скъп.
sheki
МненияCOLON 301
CONTACTCOLON

Мнение от sheki »

То верно не си написал какъв транзистор ползваш, може да е слабичък, според мен също резистора който е на гейта е доста голяма стойност , може транзистора да не се запушва както трябва, 15к си е доста , пробвай с по - малки стойности, виж схемата дето бях сложил.
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494

Мнение от hyparh »

Ползвам IRFP250, както съм обозначил на схемата. Довечера ще пробвам с по-малки стойности на R да видим как ще е и ще пиша :phil_24:
Айкроу, гледам 260 е за по-големи токове, та действително би трябвало да се представи по-добре. Имам няколко броя мосфети, разкачени от разни захранвания, може да намеря някой по-як измежду тях.

Поздрави
Отговорите на всички въпроси са пред очите ни, просто повечето хора не ги виждат - засега.
Аватар
gomi
МненияCOLON 131
Регистриран наCOLON Чет Май 09, 2013 9:19 pm
МестоположениеCOLON майна таун :)

Мнение от gomi »

сложи диод паралелно на мосфета, и транзистор за управлението му, и.... по възможност гледай на осцилоскоп кво се получава.
«Щастие за всички даром и нека никой да не бъде пренебрегнат!»
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494

Мнение от hyparh »

Гоми, можеш ли да надраскаш това, което казваш на моята схема като за лаици, че само така ще мога да се ориентирам. Също какъв да бъде диода и транзистора?
sheki
МненияCOLON 301
CONTACTCOLON

Мнение от sheki »

По принцип в корпуса на транзистора си има диод, ако иначе имаш примерно 1N4007 или друг някакъв поне на 200в като транзистора го сложи като на картинката е сложен вътрешния, може също паралелно на диода на гейта да сложиш също малък резистор, може да заработи схемата по добре зависи от изхода на генератора ти как е реализиран дали има някаква логика.
Изображение
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494

Мнение от hyparh »

Да, IRFP250 със сигурност има вграден диод, просто на схемата шляпнах първото му подобие, което излезе в програмата за схеми :lol: Значи после ще опитам с по-малка стойност между гейта и сорса и ще добавя примерно 100-200 ома преди гейта. Поправяйте ако греша :)
Аватар
gomi
МненияCOLON 131
Регистриран наCOLON Чет Май 09, 2013 9:19 pm
МестоположениеCOLON майна таун :)

Мнение от gomi »

По принцип има диод, ама каква работа върши...., слагай задължително бърз- "Fast"(Ultra-fast) диод паралелно на 200волта, не са скъпи, най добре шотки диоди , но те са на малки напрежения,
а при теб само на осцилоскоп може да се види какво става на дрейна на мосфета и оттам каква защита да се тури.
За мосфета- колкото е по-малко съпротивлението на дрейн-сорс по малко греят и повече ток съответно пропускат, използвай по-долу схемата - работи добре, прави доста правилни импулси.....
ама пак без да видиш на осцилоскопа кво се получава не се знае защо грее- може просто пиковете да са по големи от напрежението на мосфета.
Прикачени файлове
schematic1.jpg
schematic1.jpg (63.32 KiB) Прегледано 12502 пъти
«Щастие за всички даром и нека никой да не бъде пренебрегнат!»
BUTTON_POST_REPLY