Водонагряващо у-во на Питър Дейви

BUTTON_POST_REPLY
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Re: Водонагряващо у-во на Питър Дейви

Мнение от icrow »

Ами това смятам да напавя. Имам генератор на правоъгални и синус импулси до 100кХз и ще пробвам. Смятам и да пробвам с постоянен магнит да имитирам говорител. За съжаление периода на тотално безсилие да започна нещо и липсата на време продължават.
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026
Регистриран наCOLON Нед Окт 28, 2012 6:11 pm

Мнение от caduceus »

Смятам, че ако искаме да успеем в реплика на бързовара на дядо Питър, трябва стриктно да следваме източника. Когато не разбираш нещо, трябва да приемеш че човекът който го е измислил е имал основания за дизайна и принципите на конструкцията си. А като го повторим и работи както оригинала, чак тогава значи сме разбрали технологията и можем да усъвършенстваме :)
Направих малка проверка на сниманото в първия клип от темата. Резултатите са следните:
0,31 мин. , измерване на водата точно под нагревателя /встрани зарядът е слаб или почти никакъв/: + 9,/7/до + 9,/8/
0,39 мин. на сухо преди да се топне работещият нагревател, директно от отворите в долната му част: поле с + 9,/7/. Може да е и оргонна пара, няма добър изглед и не мога да преценя
1,41 мин, оргонен заряд на готовия чай /кафе/: +9,/7/
Да е жив и здрав дядо Питър, хем си топли вода с малко ток, хем се лекува :D
Поздрави
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

caduceus написаCOLON Когато не разбираш нещо, трябва да приемеш че човекът който го е измислил е имал основания за дизайна и принципите на конструкцията си. А като го повторим и работи както оригинала, чак тогава значи сме разбрали технологията и можем да усъвършенстваме :)
Ако някога се направи наръчник на младия експериментатор, това трябва да се запише, като закон :lol:

Ако ме бива в нещо, то е това да усъваршенствам и подобрявам вече създадени неща, от колкото да изобретявам нови. :lol: Иначе имам добро предчувствие за тази джаджа. :)
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Най сетне се мобилизирах поне малко и успях да проведа един експеримент. :lol:
Значи идеята ми беше да проверя дали вибрациите или това, че водата става като резистор е причината за загряването.
Постановката е следната:
В чаша вода около 200мл. Топнах две пластини от неръждавейка широки около 2см. На тях съм закрепил проводник съответно фаза на едната и нула на другата. Поиграх си с разстоянието, като естетвено колкото по близо толкова повече ток минава. Пластиниките бяха сръвнително криви и разстоянието варираше, като най-близкото беше към 2мм.
Температура на вода 14грд. Начална консумация 0.28А
За точно еда минута водата в горния слой беше станала 31грд. тока се дигна до 0.33А
На втората минута водата беше вече 41грд. тока не помня ама беше се дигнал още малко.
На петата минута водата беше 62грд. тока се дигна до 0.55А
Водата завря на 7.40мин. а тока вече беше 0.80А
Почти от самото начало почна да излзиа пара от повърхността на чашата. В случая според мен става въпрос за съпротивление на водата между електродите. Въпреки, че за сега не се сещам как да видя дали и не вибрират пластините и това да допринася. Явно обаче на водата и пада съпротивлението с топлината или тока променя качествата и. Това има как да се види, но не се сетих на момента :lol: С вибраци или не пак изглежда обещаващо, но по скоро ми прилича на аноден нагревател.
Прилагам малко снимки, и се извинявам за кочината наоколо :lol: Правени са произволно.

ПП
Забравих да поясня, :oops: че използвам 220В напрежение.
Прикачени файлове
Вижда се по ръба на чашата конденз.
Вижда се по ръба на чашата конденз.
IMG_0131.JPG (320.6 KiB) Прегледано 6820 пъти
IMG_0128.JPG
IMG_0128.JPG (325.34 KiB) Прегледано 6820 пъти
IMG_0127.JPG
IMG_0127.JPG (325.12 KiB) Прегледано 6820 пъти
skeleta
МненияCOLON 198
Регистриран наCOLON Пет Май 10, 2013 9:16 am

Мнение от skeleta »

icrow!
Следващия път като пробваш пластините и в началото като почне да излиза пара, можеш ли да подадеш към нея пламък, като внимаваш да не те хване тока все пак де. Струва ми се че така ще се отделя водород и кислород. И на мене ми се струва малко неефективен метод. Извинявай, ама 176 вата за литър вода и 7.4 мин. ми се вижда много. Ако има вибрация на повърхността на водата би трябвало да има вълнички. Бих ти предложил да пробваш с твърда стоманизирана ламарина като електродите според мене не би трябвало да имат пластична деформация по тях. Също така се мисля че единия електрод трябва да е от по дебела ламарина.

Това са само идеи които ми хрумнаха като гледах постановката ти.

Поздрави!
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Не е водород или поне е малко, все пак е променливо напрежение. Не мисля да продължавам с пластините. Водата е 200мл. и консумацията почва от 61вт ;) чак към края става 176вт. Имам мал бързовар 500вт ще пробвам за колКо време ще загрее същото количество вода, но нагревател обикновен с такава консумация не се сещам, за да направя сръвнение. И пак казвам това беше опит не с цел краен резултат и цялата постановка беше примитивна, такаче от тук нататък почва работата. Поздрави!
skeleta
МненияCOLON 198
Регистриран наCOLON Пет Май 10, 2013 9:16 am

Мнение от skeleta »

Щом си решил да се мъчиш с тая постановка, успех!

Един съвет който можеш и да пренебрегнеш спокойно: Сложи си прави(не деформирани) пластини за електроди от по твърда нераждавейка и пусни импулсен ток през генератор като търсиш резонанса през водата.

Успех!

ПП. внимавай с водорода!!!
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

За съжаление генератора ми е до 3 В трябва да пробвам през крайно стъпало примерно. ако се изгубя за дълго значи не съм внимвал достатъчно:D
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Така.............. :lol:
Направих следните засичания с 200мл вода.
1 Индукционен котлон 1800-2000Вт (пише на него :lol: ) Има 10 степени, като почва по заводски от 1300 степените стигат до 2000, от което правя заключение, че става въпрос за ватове, но не е така защото на най-ниската степен 300 се чува как включва за 2-3 сек и изключва за още 3-4 и така се повтаря. Някъде бях гледал видео, че минимално харчи 1100Вт Като си направя най-накрая тестов контакт ще проверя. Та на степен 1300 започна да се вари на 1м и 30сек. На степен 300 завря за 6мин.

2 Бързовар 500Вт водата завря за 2мин.

3 Обикновен котолон на готварска печка зануси мисля, че е към 2000Вт завря за 12мин и 40сек. :lol: Разбира се засичам от пускането на котлона после сумати време стине, но тока си върви. :lol:

Одеве направих нов опит с пластини но вече със средна неутрална. Почна от 0.20А завря за 11мин и 40сек, като стигна 0.62А Направих тест за водород, посредством запалена клечка, но парата веднага гасеше клечката. Може би в мехурчетата, които излзиат да има малко водород, но е пренебржимо малко. Инересното беше, като падна въгленче от запалената клечка и започна да потъва, като стигна електордите започна да се блъска между активните, като флипер. Това показва силите, които се редуват между електродите от променливото напрежение и че е възможно да затрепти неотралната пластина звънец или каквото е там. Чака ме доста работа. :lol: А време..........
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Нови тестове. :lol:
Чаша за крем карамел неръждавейка. Около нея поцинкована тел, като втори електрод. Консумацията почна от 0.7А и пак бавно нараства. В началото почна да се генерира топлина и водород :lol: пробвах го с запалена клечка, но пак не е кой знае колко. Тока нарастваше топлината и водорода също. Стигна до 1.8А от горе се запени, както при някои водородни клетки с мръсна вода. 1.8 беше граница, от която започна тока да намалява, водород вече не се отделяше, а само обикновени мехурчета, както при обикновено варене. Най интересното беше, че започна вече да се чува бръмчене от към чашата. Звучеше на ухо да е 50Хз а има и логика. :lol: Колкото повече спадаше тока толкова по силно почваше да ври водата, като стигна тока до 1.2А спрях, защото почна силно да колкочи. :lol: Това нещо ме кара да вярвам, че дядо Петър не е съвсем обикновен мошеник. :lol: ;) Водата беше един литър. Не съм засичал за колко време завря, не беше това целта. :)
Пробвах и с половин алум. кен и там производството на водород беше по голямо. Там обаче не изчаках да видя какво ще стане до край.
Поздрави!
BUTTON_POST_REPLY