Турбонатори

Нестандартни методи за повишаване ефективността на двигатели с вътрешно горене. Автомобилен тунинг.
BUTTON_POST_REPLY
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Re: Турбонатори

Мнение от icrow »

Aсене моите увaжения! Блaгодерение нa теб съм стигнaл до тук. И aз съм прaвил достa опити по въпросa и винaгие било нaй добре кaкто твърдя сегa. Aку_вaк бобинaтa също.е докaзaтелство. :) Нa схемaтa кaто гледaм потокa се върти нaдясно a стрелките нaляво. :)
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026
Регистриран наCOLON Нед Окт 28, 2012 6:11 pm

Мнение от caduceus »

Еми да приемем засега, че аз бъркам - поне докато не се понамокря в банята и пусна снимките тук :) За тръбата на картинката си прав - нейното усукване и движението на водата вътре естествено са различни неща, аз после видях че дават в малките картинки сеченията как се сменят. Опитът ще покаже - но помня много добре, че това съм го правил вече и то няколко пъти - с фуния и маркучета на чешмата, с голям маркуч в банята и т.н. като резултатите бяха еднозначни. По това време работех само с водни проби защото при К1 няма как да се установи посоката ако не се тества проточно. Та оттам дойде идеята за двойноцикличнното движение в маркуч около тояга :lol: И го тествах едно лято по всички възможни начини. Явно нещо ми е убягнало - което е доста необичайно по принцип щото съм малко маниак ;)

Поздрави!
Аватар
Спиридон
МненияCOLON 223
Регистриран наCOLON Съб Мар 15, 2014 1:38 pm

Мнение от Спиридон »

Надявам се това да помогне за изясняването на значението на посоката на въртене на струята.

Ето опитната постановка:
Изображение

Водата е чешмяна (не е оргонизирана предварително и не е минавала през тръба на Филип) и е в малък съд на около метър над входа на синьото маркуче, което всъщност е изолация от едножилен 4 кв. мм проводник, изваден внимателно. Водата се стича гравитационно. Двете зелени пръчки (пластмасови тръбички) са само да държат маркучето изправено.
Ето снимка на струята по-отблизо, като се вижда, че има завихряне дори и при това положение:
Изображение

После едната пръчка я махнах и увих маркучето около другата.
Ето 2 снимки (да ги наречем лява и дясна снимка) от струята при увиване на маркуча в 2 различни посоки:
Изображение__Изображение

Нарочно отрязах от снимките маркучето, за да няма субективно влияние върху измерванията от предварителни убеждения. Ако caduceus и icrow сте съгласни да измерите така, а Филип да каже кое чувства като по-силно или по-добро, след измерването ще кача пълните снимки, на които се вижда как е навито маркучето, макар да съм сигурен, че ако решите, и тримата можете да разберете и без пълните снимки :) .
"Ако животът я беше научил на нещо, то бе, че има случаи, когато не трябва да се връщаш за чантата си, и други, когато трябва. Сега оставаше да я научи как да различава едните от другите." Почти безобидна, Дъглас Адамс
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Изкушаваш ме да меря днеска, ама ще си го оставя за утре :) При тебе ли беше проблема с снимането и записаната енергия на изображението? Че не помня :smileylol:

ПП
Трябвада измислим нещо за памет. :smileylol:
Аватар
Спиридон
МненияCOLON 223
Регистриран наCOLON Съб Мар 15, 2014 1:38 pm

Мнение от Спиридон »

При мен беше :) - не се сменяше стойността, а само знака. Ама съм се постарал този път да не влагам отношение :wub: и да нямам очаквания как влияе посоката.
"Ако животът я беше научил на нещо, то бе, че има случаи, когато не трябва да се връщаш за чантата си, и други, когато трябва. Сега оставаше да я научи как да различава едните от другите." Почти безобидна, Дъглас Адамс
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

Благодаря ти за опита :hola:
Откакто пусна снимките ги гледам.
За съжаление около мисленето и емоцията около това въртене не мога да се освободя от очакванията си и просто да погледна двете снимки и да ги усетя без очакване :doh:
Затова и не написах досега отговор за това, как ги виждам. Все се надявах да успея да спра мисленето на мозъка, за да съм обективен, но дори и днес не съм сигурен успял ли съм или не.
Затова ще взема все пак отношение, но не по усет, а по знания.
Дясната снимка (с въртенето на струята обратно на часовника по посоката на водата) би трябвало да е по-енергийна по проста причина - водата по-дълго се държи в една струя, което говори за по-силна енергия.(Надявам се, че си направил опита с еднакво количество вода в съда при снимките!)
Измерванията на Кадуцеус и Айкроу днес ще покажат дали наистина е така :)
Наблюдавам - анализирам - променям.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Водата е отрицателна от правата тръба. Лявата снимка е - дясната +. :) Тия дни няма да съм на работа и ще направя и аз проби с вода от водопровода с налягане. :)
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026
Регистриран наCOLON Нед Окт 28, 2012 6:11 pm

Мнение от caduceus »

Същите резултати са и при мен - лявата минус, дясната плюс /от най-долните две снимки/. Но имам резерви към установката - маркучът трябва да прави поне два оборота, има съотношения между дължината и броя намотки които влияят също на КПД-то и т.н.
Затова днес изрових от гаража някои стари неща, а и купих това онова спомагателно. С цел окончателно изясняване на въпроса мисля да пусна утре тема за посоките на въртене и енергийното ниво, двойноцикличното движение и количествените отношения между зареждането на водата при различните постановки. Понеже подхождам винаги систематично, ще има работа :) Тази вечер почвам да се мокря, да снимам и да пускам тук резултатите - пък нека който може, да мери и сравнява зарядите /имам предвид и колегите които се опитват, не само Айкроу/
Поздрави!
djoko
МненияCOLON 68
Регистриран наCOLON Пон Юли 14, 2014 2:11 pm

Мнение от djoko »

Ето последната версия на турбонатора:
Изображение
Добавен е втори ред медни пластини, запоени са откъм гърба за да не падат(между другото ако някой се захване с шишета от бира - много лесно се разтапят и деформират от поялника).

Поглед към турбонатора през въздухозаборника:
Изображение

И сега... я да види дядо поп... има ли в двигателя... оргон: :)
Изображение
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

+9.1 :) Това е частта, която събира въздуха и тя влиза в кутията с филтъра нали? Тоест погледнато така на снимката виждаме входа на кутията с филтъра и въздуха минава през турбонатора през вътрешната му част?
BUTTON_POST_REPLY