Соларен панел за отопление от кенове за бира.

Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Re: Соларен панел за отопление от кенове за бира.

Мнение от icrow »

Джоко, всъщност когато напусне топлия въздух колектора се създава вакум, който изсмуква студения въздух, а не налягане в стаята, което да избута студения въздух вътре в колектора. :)
djoko
МненияCOLON 68
Регистриран наCOLON Пон Юли 14, 2014 2:11 pm

Мнение от djoko »

icrow написаCOLONДжоко, всъщност когато напусне топлия въздух колектора се създава вакум, който изсмуква студения въздух, а не налягане в стаята, което да избута студения въздух вътре в колектора. :)
и това щях да напиша, но прецених че идеята е достатъчно ясна :)

Това го бях мислил преди 2-3 години... спря ме мисълта, че ефекта няма да е голям, а ще направя дупки по стените, които трудно ще запуша(на трети етаж) след експеримента.

Изпълнението го бях мислил с ламарина, която да поръчам да ми огънат на абкант: П-профил 20/100/20 мм, след което да сглобя рамка от нея. Дъното от 2 см фибран, едно стъкло отпред.... щеше да стане по-леко от разни дървени рамки и по устойчиво на външни влияния...
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Можеш да пробваш да направиш по малък панел и ако имаш огрята стая да го сложиш на пода и да видиш колко ще духа. Ако си довоелн от това може и да си направиш и по голяма ида жертваш стената. Все пак си е не малко безплатна енергия. :)
Vananda
МненияCOLON 23
Регистриран наCOLON Пон Яну 20, 2014 5:18 pm

Мнение от Vananda »

Да сте чували случайно как метода на крайните елементи се използва за изчисляване топлинни загуби?
По-добре е да се загрява студен въздух, защото по-бързо се отдава топлината.
--
Първия път не ви бях разбрал, сега схванах какво имате предвид. Трябва леко да си поговори малко сам човек за да схване какво имате предвид.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Не! Много се надявам ти да ни го обясниш. :lol: Иначе имаше предвид да вкарваме студен въздух от вън? Защото този който е в ниското на стаята, надали ще има чак толкова огромна разлика с този горе в стаята, че да се отрази на топлопредаването в колектора. А да подгряваме въздух от вън с отрицателни стойности не ми се вижда добра идея. :) Принципно може по този въпрос да се направи много елементарен тест. Взима се една тръба която с кривки да стига и тавана и пода с някакво разстояние разбира се.
1. Вентилаторната печка се слага в ниския извод на тръбата и се уплътнява добре да смуче въздух от тръбата, тоест от горната част на стаята.
2. Вентилаторната печка се слага във високия край на стаята и пак се уплътнява, за да смуче въздух от долната част на стаят, където е студения въздух.
После може и на усет и комфорт да преценявате или с термометри. :) Тръбата може да се направи и от картон, колкото за теста. :) Ако има не разбрали моите обяснения, ще направя и скица.

От много години си мисля този топъл въздух високо до тавана, дали да не го изпомпвам до пода, защото там горе на никой не му върши работа. Така допълнително подгрят с по малко енергия вече ще нагрее въздуха в средата на помещението издигайки се. Друг е въпроса ако има радиатор или друг отоплител, дали няма да му пречи на конвекцията, но ако въпросната система е в срещуположния край, даже би трябвало да помага. Така вече ще има едно много ефективно отопление си мисля аз. :smileylol:
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

Това ти писание ми подсказва да пробвам същото, но от третия етаж - та на първия :)
Ще става общо снижаване на температурата, но ако има добра външна изолация... и допълнителен + :)
Наблюдавам - анализирам - променям.
Аватар
Спиридон
МненияCOLON 223
Регистриран наCOLON Съб Мар 15, 2014 1:38 pm

Мнение от Спиридон »

Без да съм специалист по топлотехника, ми се струва, че сметките би трябвало да са следните:

За първоначално подгряване на едно студено помещение е по-добре да се подгрява по-студения въздух в него, за да може да има по-голямо топлоотдаване, респ. по-бързо да се вкара някакво количество топлина. Ако в един момент след това започне принудително движение на топлия въздух от тавана надолу, то усещането за комфорт ще се достигне по-рано и с по-малък общ разход на енергия за подгряване, тъй като напр. при пода ще е 22 градуса, а при тавана - 26. Ако няма такова движение, то за да е 22 при пода, при тавана ще трябва да е напр. 30. Тук трябва да се сметне кое е повече - енергията за принудително движение на въздуха или реализираната икономия от подгряване.

За поддържане на температурата в единия случай (с принудителна циркулация) ще имаме нужда от енергия за подгряване + енергия за принудително движение на въздуха, а в другия случай ще е необходима енергия само за подгряване, но тя ще е повече, тъй като ще има по-големи загуби през тавана, заради по-високата температура на въздуха там.

За да се види кой от двата случая е за предпочитане, трябва да се сметне кое е повече - разходите за принудителното движение на въздуха или икономиите от подгряване. А това вече зависи от изолацията на помещението, обема и височината му, дали ще се поддържа температурата нон-стоп или само за определени периоди от време, най-вече цената на енергията за едното и другото ;) и т.н. (т.н. в случая означава, че не се сещам за друго в момента, ама може и да има :) ), т.е. от конкретния случай.

P.S. icrow, няма ли вариант да се ползват кегове от наливна бира или поне бутилки? Много е гадна бирата от кенчета :)
"Ако животът я беше научил на нещо, то бе, че има случаи, когато не трябва да се връщаш за чантата си, и други, когато трябва. Сега оставаше да я научи как да различава едните от другите." Почти безобидна, Дъглас Адамс
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Дa подгрееш студения въздух е ясно. Обaче дa го зaкaрaш горещ дa си седи горе без дa подгрее средно нaмирaщия се не едобре според мен. Тaкa или инaче ще се ползвa вентилaтор, който дa движи въздухa, този енергиен проблем отпaдa. Просто трябвa дa се обърне циркулaциятa. Кеговете нямa дa сa добре толковa обем въздух с толковa мaлко контaктнa площ. То и кеновете сa по големи от колкото трябвa, зa товa трябвa дa имa нещо вътре, което дa зaбaвя или дa зaвъртa въздухa. Може дa се сложи и нещо, което дa aкумулирa топлинa и после дa я отдaвa, кaто нямa слънце.
Аватар
Спиридон
МненияCOLON 223
Регистриран наCOLON Съб Мар 15, 2014 1:38 pm

Мнение от Спиридон »

icrow,
Това за кеговете и бутилките беше само шега относно качеството на бирата от кенове (ако въобще за нея е удачно да се използва думата качество - лично субективно мнение) :) .
Енергията, необходима за засмукване пряко през отвора на печка-духалка и през тръба 3 метра, не е една и съща :) . Виж, ако може да се постигне ефекта на отрицателно или поне нулево съпротивление чрез тръба на Шаубергер, би било друго, особено ако тази тръба е след печката.

Филипе, опитвал ли си да слагаш такава тръба на прахосмукачка?
"Ако животът я беше научил на нещо, то бе, че има случаи, когато не трябва да се връщаш за чантата си, и други, когато трябва. Сега оставаше да я научи как да различава едните от другите." Почти безобидна, Дъглас Адамс
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

Спиридоне,
Струва ми се се забиваш в дребни и малко съществени неща спрямо резултата :smileylol:
А иначе от моите тръби не съм слагал на прахосмукачка. Слагал съм (и в момента имам сложена) на 12V вентилатор. Имам и снимки в темата, на въздух, преминал през такава система, които са измервани :)
Наблюдавам - анализирам - променям.
BUTTON_POST_REPLY