Драги Кадуцеусе,
Тъй като от две седмици съм с последния вариант на К3, който ти имаше добрината и удоволствието да ми пратиш, мога вече да впиша първите резултати.
Отчитам леко завишена мощност на двигателя. И тъй като исках да запазя старото положение на мощност и вървеж, се наложи да намаля при изпарителя врътката за бавните обороти до 800, и плюс това също да намаля т.н. тройник с четвърт /намалих го с четвърт, щото и без това с предишния варинт на К3 подаването на газта беше на минимум, почти да неравномерна работа и на тласъци на двигателя/. Въпреки, че не съм пипал настройките на ТАП-а, при намаленото подаване на газ, колата си ускорява нормално 50-60 км/ч до 100 км/ч по нанагорнище на пета предавка, както и с предишния вариант К3. Но се появи различие в т. н. дизелов режим на пета, на равно, без подаване на газ. При предишния вариант К3 19-ката си поддържаше на пета предавка по равно скорост около 40 км, а сега, с последния вариант К3, поддържа около 30 км на пета и при ускоряване започва да набира обороти и скорост нормално без даже да причуква аванса /ей, това какво значи чукане на аванс, го забравих още от есента/. Единствения минус е този, че малко изтормозвам двигателя, щото при скорост 30 км на пета, се подържат обороти около 1200, което в някои момент лашка двигателя и съответно цялата кола, т.е. има реална опасност да счупя колянов или разпределенителен вал, или пък да изроня някоя зъбчатка в скоростната кутия. И съответно да посъветвам съгаражниците, който кара с последния вариант на К3, моля да внимава с оборотите на висока предавка, появи ли се лашкане, веднага подавайте газ или включвайте на по-ниска предавка.
И с предишния вариант на К3 из града ни си карах главно на висока предавка, от трета нагоре, а на дългите и прави участъци задължително 5-та. При бензин, едно време, когато нямах газова уредба, съм включвал на градско максимум четвърта. Така е и сега, с новия варинт на К3, но с вече намалено подаване на газ. Просто се опитах да запазя старата мощност на двигателя.
Другата важна констатация... При предшния вариант на К3 се забелязваше затихване на бръмченето на двигателя при скорости над 85 км. В момента, с най-новия вариант на К3 затихването при скорост над 85 км се увеличи и при поддържане на скорост от 90-95 км в купето се чуват дрънченето на окачването, извинете ме, ама колата ми е 1991 год., и биенето на вятъра по стъклата. Двигателят все едно го няма. В същия момент, въпреки намаляването на врътките на газта, натискането на педала ми е същото, както беше с предишния вариант на К3 и колата си достига нормално скорости до 100 и над 100 км. Просто никога не съм натискал газта до долу. Обаче, в момента, в който си дръпна педала от газта и дросела се затвори, т.е. предизвикам моторна спирачка, особено по нанадолнище, двигателят започва веднагически да бръмчи и да се чува.
Асене... Брато... При това горене дето ми е в момента просто не знам, кога ще ми се изпразни бутилката с газта. Аз че карам малко, малко карам, но при изминати около 50 км ми светят всичките лампи на поплавъка на бутилката и ми отчита, че е пълна, а тя е с вместимост 25 лт, и хваща газ около 23 лт. Тъй, че не очаквай скоро да ти дам отчет за разхода на газ!

Съжалявам, че през март не засякох километража, но мога да се похваля, че през целия март изгорих 18 лт. газ и 3-5 лт. бензин за припалване сутрин, т.е. през целия месец съм си карал реното за около 30-35 лв.
А на въпроса ти... Естествено, че си заслужава да се занимаваш с подобрение на оптимизаторите. Това икономия от 60 % си е направо манна небесна. На каквато и да е цена си заслужава! И, съжалявам, но се налага да го напиша! В мен се появи осъзнателно притеснение. Притеснявам се, че при достигане на по-висока мощност на оптимизаторите, вече реално ми е трудно да направя намаляване на подаваната газ в двигателя. По-горе написах какво се получава, когато карам колата на пета с ниски обороти. Ако се намери начин да се намали газта още, какво би станало? Няма ли реална опасност за самия двигател? Предлагайте варианти колеги!